Oroszország nagyszabású szárazföldi támadásra készül Ukrajna ellen?

Petro Porosenko ukrán elnök szerint azért kellett bevezetni a hadiállapotot, mert Ukrajnát egy nagyszabású szárazföldi agresszió veszélye fenyegeti Oroszország részéről.

Erről az ukrán államfő több ukrán televízióknak adott, kedd este sugárzott interjújában beszélt. Hangsúlyozta: az ország vezetésének kötelessége volt biztosítani a törvényi alapot az ukrán fegyveres erőknek arra, hogy ellenálljanak egy lehetséges nagyszabású orosz agressziónak. "Ukrajnát az Oroszországi Föderáció teljes körű háborúval fenyegeti" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót az Ukrajina televízióból.

Az elnök megjegyezte, hogy a hírszerzéstől kapott bizonyítékok alapján "megkétszereződött" az orosz harckocsik száma Ukrajna határa mentén. Szavai alátámasztására a televíziós újságíróknak műholdas felvételeket mutatott, amelyeken állítólag orosz katonai támaszpontok láthatók Ukrajna határától 18 kilométerre az orosz oldalon. A felvételek az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése alapján szeptember 17-én, 24-én és októberben készültek.

"Pontos adataink vannak arról, hogy a Kercsi-szorosnál múlt vasárnap történt incidens, az ukrán hajók elleni orosz támadás, csak a kezdet volt" - szögezte le Porosenko.

A hadiállapot, amely az ukrán jogrend szerint a rendkívüli állapot egy formája, szerdán lép életbe Ukrajna tíz - Oroszországgal és a Moldovához tartozó, Ukrajna által el nem ismert szakadár Dnyeszter Menti Köztársasággal határos, valamint a Fekete és az Azovi-tengerpart mentén fekvő - megyéjében 30 napi időtartamra.

Kapcsolódók

Kimaradt?