Megnyitották a Románia – Franciaország kulturális idényt Párizsban

Megnyitotta kedden Párizsban a Románia Franciaország kulturális idényt Emmanuel Macron francia és Klaus Johannis román államfő.

Az idény a kétoldalú stratégiai partnerség keretében valósul meg, és több mint 400 közös projektet jelent a kultúra, az oktatás és fejlesztés, a gazdaság, a vállalkozás, a gasztronómia, a turizmus és sport területein. Ezeknek 2018. november 28. és 2019. április 17. között Franciaország, majd 2019. április 18. és július 14. között Románia ad otthont.



A Georges Pompidou művészeti központban tartott megnyitón Iohannis elnök azt mondta, a következő hat hónap a két országot összekötő emlékek valóságos fesztiválja lesz, de ugyanakkor a kortárs művészet, az innováció és a vállalkozói kedv fóruma is. „A kulturális párbeszéd népszerűsítése révén védjük meg a gondolatok, az értékek és a szabadság Európáját a gyűlölettel, az intoleranciával és a populizmussal szemben”  fejtette ki a román államfő.

Emmanuel Macron arról beszélt, ez az első kulturális idény, amelyet Franciaország egy másik uniós tagállammal közösen szervez. „Nagy lehetőségünk rejlik abban, hogy nem vagyunk egyformák. A kultúra segít újra felfedeznünk egymást olyan területeken, ahol az utóbbi években csak fogyatékosságként kezelt különbözőségek jöttek szóba. Európa sokrétű, és ez egy lehetőség” mondta a francia államfő.

Kimaradt?