Trump már megint nagyobb tudós a tudósoknál

Elutasította a pénteken nyilvánosságra hozott kormányzati klímajelentés megállapításait Donald Trump. Az amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta, nem hiszi, hogy a globális klímaváltozás káros hatással lenne az amerikai és a világgazdaságra.

Láttam, elolvastam belőle részeket, és rendben van - fogalmazott a kormányzati jelentésről, amelynek megállapításait a Fehér Ház szóvivője már pénteken este visszautasította. Amikor az egyik újságíró a klímaváltozás káros gazdasági következményeiről faggatta, az elnök röviden csak annyit mondott: "én ebben nem hiszek".

Szerinte jelenleg az Egyesült Államok a legkevésbé környezetszennyező ország, és ez számára nagyon is fontos. Hangsúlyozta, hogy híve a tiszta környezetnek, benne a tiszta víznek és a tiszta levegőnek. Majd a környezetszennyezésre utalva hozzátette: "Ha mi tiszták vagyunk, de a Föld minden más része piszkos, az nem jó dolog". Szerinte más országoknak kell lépéseket tenniük az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátásának csökkentésére. Ezzel összefüggésben Kínát, Japánt és egész Ázsiát említette meg. 

A különböző kormányközi intézmények és tudósok által a kongresszus felkérésére összeállított jelentés szerint a klímaváltozás az évszázad végéig kártékonyan érinti majd az egészségügytől az infrastruktúráig az amerikai gazdaság valamennyi ágazatát. Az anyag készítői megállapították, hogy az üvegházhatást kiváltó és a globális felmelegedést gyorsító gázok változatlan kibocsátása "történelmi mértékű", és a globális felmelegedés nagy mértékben megváltoztatja majd az emberi élet körülményeit.

A jelentés arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás káros hatásai közül sok már most is érzékelhető szerte az Egyesült Államokban. Az elnök már korábban többször is kijelentette, hogy nem hisz a klímaváltozásban, és bár egyszer ugyan elismerte, hogy "talán mégis történik valami", kiemelte, hogy szerinte az embernek ehhez semmi köze. Legutóbb pedig arról beszélt, hogy a hidegfrontok is azt bizonyítják, hogy a globális felmelegedés nem létezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?