FRISSÍTVE - Megszavazta az ukrán parlament a hadiállapot bevezetését

A hadiállapot november 28-án, szerdán közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor lép életbe Ukrajna egész területén - közölte Petro Porosenko ukrán elnök hétfői televíziós beszédében, hangsúlyozva, hogy nem korlátozzák az állampolgárok szabadságjogait és a jövő évi választásokat is a tervezett időpontban tartják meg. FRISSÍTÉS: Megszavazta az ukrán parlament a hadiállapot bevezetését.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntésének megfelelően, államfőként és a hadsereg főparancsnokaként néhány órával ezelőtti rendeletemmel november 28. szerda reggel 9 órától bevezettem a hadiállapotot Ukrajna egész területére" - mondta Porosenko.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a hadiállapot - amely az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, nem jelent tényleges háborús állapotot - bevezetésére vonatkozó rendelet nem irányoz elő a polgárok jogaival és szabadságjogaival kapcsolatos semmilyen korlátozást, és a választásokat is megtartják a tervezett időpontban.

FRISSÍTÉS: Megszavazta az ukrán parlament hétfő este a hadiállapot bevezetését azzal a változtatással, hogy nem az egész országban, hanem csak tíz megyében vezetik be.  Az előterjesztést 276 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.  Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a hadiállapotot az Oroszországgal és a Moldovához tartozó, Ukrajna által el nem ismert szakadár Dnyeszter Menti Köztársasággal határos megyékben vezetik be szerda reggeltől 30 napos időtartamra.

"Remélem, hogy mind a politikusok, mind a média felelősen és a helyzetnek megfelelően járnak el, és nem támadják Ukrajnát orosz propagandistáktól átvett elméletekkel" - tette hozzá az ukrán államfő.

Porosenko kijelentette, hogy a rendeletben elsődlegesen a különböző katonai intézkedésekre vonatkozó kérdések szerepelnek: azok az emberi, katonai, pénzügyi tényezők, amelyek az országot ért támadás esetén lehetővé teszik Ukrajna számára az összes forrás mielőbbi mozgósítását. Hozzátette, hogy nem szándékozik teljes vagy részleges mozgósítást elrendelni, de ez a lehetőség nyitva áll arra az esetre, ha Oroszország tovább eszkalálja a helyzetet.

Nem jelent hadüzenetet

"A hadiállapot nem jelent hadüzenetet. Kizárólag Ukrajna védelmi képességének megerősítésére irányul, tekintettel az Oroszország részéről tapasztalt agresszivitás növekedésére. A hadiállapot nem jelenti a kelet-ukrajnai helyzet politikai és diplomáciai rendezésének elutasítását, erről ma (hétfőn) részletesen is tájékoztattam nyugati partnereinket" - szögezte le Porosenko.

Porosenko közölte, hogy hétfőn telefonon tárgyalt Jan Stoltenberg NATO-főtitkárral, Andrzej Duda lengyel elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és sok más politikussal. Az elnök javasolta a parlamentnek, hogy a hadiállapot 30 napig legyen érvényben, jóllehet az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács - amelynek határozata alapján az elnök eljárt - előtte 60 napot javasolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?