Egy földrengés miatt közelebb csúszott egymáshoz Új-Zéland két szigete

Egy két évvel ezelőtti súlyos földrengés hatására fél méterrel közelebb csúsztak egymáshoz Új-Zéland északi és déli szigetei.

A 2016. november 14-én bekövetkezett, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű rengés megrázta a vetődési vonalakat, vagyis a Föld felszínének tektonikus törésvonalait is, így a Déli-sziget 35 centiméterrel eltolódott az Északi-sziget irányába – írták a GNS új-zélandi geológiai kutatóintézet szakértői egy új tanulmányban.

A tanulmány szerint a két évvel ezelőtti földrengés során legalább 25 vetődési vonalat ért törés, ez tette a 2016-ost az egyik legösszetettebb földrengéssé, melyet valaha regisztráltak a Földön. Hatalmas károkat okozott, több halálos áldozattal járt.

Mérhető geológiai változásokat okozott a földrengés Nelson városban is: a Déli-sziget északi peremén lévő település 10-20 milliméterrel megsüllyedt. A GNS kutatója, Sigrun Hreinsdottir szerint ugyan ez nem jelentős, de már észrevehető változás.

Új-Zélandon gyakoriak a földrengések: a szigetállam az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol több kontinenslemez találkozik. Ezen a területen évente akár 15 ezer lökés is történhet, melyek közül mintegy 100-150 érezhető az emberek számára is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?