Aláírták a Brexit-megállapodást az EU-s vezetők

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról a Brexit után is bennmaradó európai uniós tagországok vezetői vasárnap Brüsszelben.

A jóváhagyás várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

May: megszületett a lehető legjobb megállapodás

Megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről – jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök a vasárnapi rendkívüli brüsszeli EU-csúcs után.

Sajtótájékoztatóján Theresa May kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról.

Ez a lehetséges legjobb megállapodás, az egyetlen lehetséges megállapodás – közölte a kormányfő, felszólítva a londoni törvényhozást a szerződés jóváhagyására. Kiemelte, hogy mint minden tárgyaláson, itt is kompromisszumokat kellett kötni, de jó kompromisszumok születtek, amelyek tiszteletben tartják a brit álláspontot.

Hozzátette, a londoni parlament még karácsony előtt szavazni fog, és ez lesz az utóbbi évek legfontosabb voksolása. „Ezen múlik majd, hogy együtt továbblépünk-e egy fényesebb jövő felé, vagy megnyitjuk a kaput a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság előtt” – hangsúlyozta.

Folytatódik a szoros biztonsági együttműködés

May bejelentette, hogy szakértői elemzések közzétételével és nyilvános beszédekkel fog kampányolni az elfogadás mellett a következő hetekben.

Leszögezte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is „meleg, baráti kapcsolatban” marad a kontinens országaival, folytatódik a szoros biztonsági együttműködés is.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, noha tudja, hogy számos uniós vezető és sok honfitársa is így érez, ő a maga részéről nem szomorú országa kilépése miatt, inkább optimista, a brit állampolgárok akaratának pedig eleget kell tenni.

Juncker: a szerződés nem tárgyalható újra

A már dél körül véget ért találkozót lezáró sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy nem csupán a lehető legjobb, de egyben az egyetlen lehetséges megállapodást sikerült tető alá hozni, „ok azonban nincsen ünneplésre ezen a rendkívül szomorú napon”.

Kiemelte, hogy ez a szerződés a legjobb mindkét fél, az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára egyaránt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a munka nagy része, a jövőbeli kapcsolatok kialakítása még hátra van.

Nagy eredménynek nevezte, hogy a huszonhetek mindvégig meg tudták őrizni az egységüket, Gibraltár „nem alábecsülendő” ügyével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy jó egyezség született Spanyolország számára.

Juncker azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a londoni törvényhozás „bölcsen” jóvá fogja hagyni a megállapodást, azonban leszögezte, hogy a szerződés akkor sem tárgyalható alapjaiban újra, ha ez nem így történik.

Hasonlóan nyilatkozott több uniós ország vezetője, köztük Sebastian Kurz osztrák kancellár, illetve Mark Rutte holland és Stefan Löfven svéd kormányfő is.

Donald Tusk: nehéznek ígérkező ratifikálási folyamat következik

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kiemelte: „a kimeneteltől függetlenül egy dolog biztos, mégpedig az, hogy barátok maradunk örökké, s azután is egy nappal”.

Rámutatott, hogy meglehetősen nehéznek ígérkező ratifikálási folyamat következik, illetve további tárgyalások. A bennmaradó tagállamok elkötelezettek, hogy a lehető legszorosabb partnerséget alakítsák ki a szigetországgal – tette hozzá.

Tusk felkérte az EU főbb intézményeit – az Európai Bizottságot, az Európai Unió Tanácsát és az Európai Parlamentet –, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a britek jövő év március 29-i távozását követő napon hatályba léphessen a most aláírt megállapodás.

Merkel: diplomáciai mesterművet sikerült alkotni

Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott, hogy „diplomáciai mesterművet” sikerült alkotni, és elmondta, hogy vegyes érzései vannak, „szomorú, azonban meg is könnyebbült”.

Minden megszólaló nagy köszönetet mondott munkájáért Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalónak, aki rövid nyilatkozatában arról beszélt, hogy véleménye szerint tisztességes és kiegyensúlyozott megállapodás született.

Johannis: a megállapodás Románia számára kedvező

A brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás Románia számára kedvező előírásokat tartalmaz, nyilatkozta Klaus Johannis államfő az uniós tagországok állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete előtt.

Macron: le kell vonni a brit kilépés minden tanulságát

A csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsra érkezve vasárnap.

A francia elnök hangsúlyozta, a brit kilépés azt mutatja, hogy van min javítani, az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége. Ezt fogja szem előtt tartani a tavasszal esedékes európai parlamenti választások esetén is. A csúcstalálkozónak a tiszteletet és a méltóságot kell mutatnia, valamint az unió egységét. Nem ünnep ez, se nem gyász – fogalmazott az elnök.

Macron szerint a megállapodás jól előkészített, de még tökéletesíthető dokumentum, amelyet támogatni fog aláírásával annak reményében, hogy az Egyesült Királysággal fennmarad a korábbi szoros kapcsolat.

Mark Rutte holland miniszterelnök: a kilépéssel mindenki veszít

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a megállapodásokban foglaltak kedvező feltételeket rögzít úgy az Európai Unió számára, mint az Egyesült Királyságnak. Hozzátette: noha nagyon ellenzi Nagy-Britannia kiválását, ez egy elfogadható megállapodás annak feltételrendszeréről. A dokumentum azért is elfogadható, mert általa egyik fél sem kerül ki győztesen. A kilépéssel ugyanis mindenki veszít – húzta alá.

Az aláírásra váró szöveg ugyanakkor a lehető legkiegyensúlyozottabb, mert tartalmazza a kilépést akarók minden követelését úgy, hogy megtartja a kapcsolatokból adódó előnyöket egyaránt – jegyezte meg Rutte.

A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztató közben az Európai Tanács épületének közelében tiltakozók felgyújtották a kinyomtatott szerződést, az Egyesült Királyság bennmaradását, a Brexit-folyamat leállítását követelve.

A Brexit-feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról és a majdani kapcsolatok keretrendszerét felvázoló 26 oldalas politikai deklarációról december második hetében szavaz a brit parlament. Ennek kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

(Címlapfotó: Reuters)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?