Nem büntetik meg a náci karlendítéssel fotózkodó amerikai iskolásokat

Egy Wisconsin állambeli középiskola tanulói náci karlendítésnek tűnő gesztussal fotózkodtak az iskolaépület lépcsőin a gólyabál alkalmával. A virálissá vált felvétel felháborodást váltott ki. Az iskola vezetősége nem bünteti meg a diákokat, mivel ez sértené a szólásszabadsághoz való jogot, írja a New York Times.

A fényképet egy szülő készítette májusban a Baraboo-i iskolában. Az első sorban álló egyik fiú a fehér nacionalisták „OK” jelét mutatja hüvelyk- és mutatóujjával. A fénykép akkor váltott ki felháborodást, amikor november elején egy anonim Twitter-oldalon ezzel a szöveggel posztolták: „Még a fekete gyereket is rávettük, hogy fellendítse a karját”.A fényképen szereplő egyik fiú, aki nem emelte fel a karját, a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a fiúk a fotós utasítására emelték fel a karjukat, ő pedig ezt azért nem tette meg, mert morálisan nem tus azonosulni ezzel a gesztussal. A fénykép másik szereplője úgy nyilatkozott, hogy nem tudták, hogy mit jelképez a karlendítés, és nem szánták gyűlöletkeltő gesztusnak.

A fényképet készítő Peter Gust törölte a felvételt a weboldaláról, elnézést kért azoktól, akiket akaratán kívül megbántott, a sajtónak pedig hangsúlyozta, hogy a fiúk csak integettek a fényképen, és nem a náci köszönést imitálták.

A Baraboo-i iskola vezetősége elnézést kért, kijelentette, hogy a felvételt jogosan ítélték gyűlöletkeltőnek, ijesztőnek és kiábrándítónak, és a továbbiakban a történteket feldolgozó közösségi programok szervezését tervezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?