Észak-koreai disszidens: az új generáció nem lojális Kim Dzsong Unhoz

Az észak-koreai új generáció már nem lojális Kim Dzsong Unhoz – mondta el egy interjúban az egy éve megszökött katona.

Oh Csong Szong szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szökött át a világ legszigorúbban őrzött határán. A katona előbb autóval menekült, majd miután nekihajtott egy padkának, gyalog menekült. Társai többször rálőttek, de végül sikerült átjutnia Dél-Koreába, ahol a szomszédos ország katonái segítettek rajta.

A 25 éves disszidens, aki egy dandártábornok fia, a menekülése óta először adott interjút. Egy japán lapnak elmonda: ő maga soha nem érzett hűséget a hatalommal szemben annak ellenére, hogy egy privilegizált helyzetben élt – írja a The Guardian.

Az interjúban elmondottak szerint az emberek, különösen a fiatalok közömbösek egymással, a politikával és vezetőikkel szemben és nem lojálisak. "A generációmnak valószínűleg a nyolcvan százaléka közömbös és nem lojális" – fogalmazott. "Természetes, hogy ne legyen érdeklődés vagy lojalitás, miután a [hatalom]öröklés rendszere adottként van elkönyvelve, függetlenül attól, hogy képtelen [a vezető] élelemmel ellátni az embereket" – tette hozzá.

A disszidens tagadja, hogy gyilkosság miatt körözték volna az országban. A férfi azt mondta, miután bajba került a barátaival, inni kezdett, és mert nem akart így visszamenni az őrhelyére, áttört az ellenőrzőponton az autóval, majd tartva a kivégzéstől, úgy döntött, hogy tovább halad. Nem bánta meg, hogy elszökött – tette hozzá.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?