Belgrádi magyar nagykövet: nem kell nekünk Vajdaság

Határozottan visszautasította Magyarország belgrádi nagykövete egy szerbiai lapban megjelent vádakat, amelyek szerint a magyar politika központi törekvése a területi revízió. Nikowitz Oszkár magyar nagykövet Szívesen megosztjuk Trianont című írásában válaszolt a Vecernje Novosti lapban a minap megjelent, Nagy-Magyarország, bocsánatkérés nélkül című cikkére.

Az újság azt írta, hogy a magyar politika központi törekvése a területi revízió, és a kormány már nem is rejti véka alá, hogy igényt tart szomszédos területekre. Az újság megszólaltatta Dragan Petrovic történészt, aki felidézve a háború előtti időszakot azt állította, hogy "hasonló történet játszódik le 1991-től kezdve, amikor is Magyarország újra érdeklődést mutat szomszédos területek iránt". nikowicz    

Nikowitz Oszkár válaszában - amelyet a VajdaságMa hírportál idézett - leszögezi, hogy a cikk "tüzet okád Magyarországra, de valótlanságoktól és rosszindulatú inszinuációktól hemzseg", ráadásul állításait egyetlen hiteles bizonyítékkal sem támasztja alá.     

"Egyetlen négyzetcentiméter területet sem akarunk 'vissza'. Trianon következményeit egyetlen módon tudjuk meghaladni (és ezt a tapasztalatot szívesen megosztjuk mindenkivel, akiknek ma hozzánk hasonlóan el kell szenvedniük a területi egység elvesztését): meg kell őrizni a nemzet szellemi egységét (a nyelvet, a kultúrát, a hagyományokat), ezen kívül pedig olyan jó viszonyt kell kiépíteni a szomszédokkal, hogy közösen biztosíthassuk a határon kívül élő honfitársaink megmaradását és prosperálását" - írta a nagykövet.     

A diplomata azt firtatja írásában, hogy van-e "morzsányi realitás a mögött az állítás mögött, hogy Magyarország el akarja szakítani a Vajdaságot, ahol a lakosságnak alig 14 százaléka-a magyar?". Tisztességes-e azt sugallni, hogy a Vajdaság vizionált "szecessziója" mögött Magyarország áll?     

"Ez, uraim, gyalázat, mondhatni háborús uszítás. Háborút emlegetni és a szellemével riogatni, amikor arra semmi ok? Ellenséget kreálni, amikor nincs? És mindezt akkor, amikor a Magyarország és Szerbia viszonya történelmileg a lehető legjobb, felívelő szakaszban van? Amikor mindkét ország intenzíven dolgozik az őszinte megbékélésen, azon, hogy szélesítsük, és minden téren fűzzük szorosabbra kapcsolatainkat?" - írta válaszában Magyarország belgrádi nagykövete.

Kimaradt?