Vincze Loránt: az új Európai Bizottságnak nyújtjuk be az egy millió aláírást

A jövő évi európai parlamenti választások után felálló új Európai Bizottságnak fogják benyújtani a Minority SafePack támogatói aláírásait a kezdeményezők – jelentette be pénteken a Magyar Állandó Értekezleten Vincze Loránt.

A FUEN elnöke a budapesti ülésen beszámolt róla: október elején Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, illetve Hans Heinrich Hansen volt FUEN-elnökkel közösen levélben fordultak az Európai Bizottság vezetőihez, hogy személyes találkozót kérjenek. A találkozó célja, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a Minority SafePack nem fog elveszni a bürokrácia és látszatintézkedések útvesztőjében, és érdemben fog foglalkozni vele a Bizottság. Ettől tették függővé, hogy benyújtják-e most a huszonnyolc tagállam által hitelesített aláírásokat, vagy megvárják a következő Bizottság felállását az európai parlamenti választásokat követően.

Az EB alelnöke, Frans Timmermans nemrég válaszolt a levélre. Válaszában méltatja a kezdeményezés sikerét, de a következő mondatban azt írja, csak az aláírások benyújtása után hajlandóak találkozni – vagyis jelenleg elutasítja a párbeszéd lehetőségét a kezdeményező bizottsággal és a FUEN-nel.

„Most már teljes meggyőződéssel állítom, hogy jól döntöttünk, amikor az aláírások összegyűjtése után nem rohantunk a falnak, és nem bíztuk az összegyűjtött aláírásokat annak az Európai Bizottságnak a kezére, amelynek nem fontos a kisebbségek ügye, amely minden bizonnyal elkaszálta volna törekvéseinket” – fogalmazott Vincze Loránt.

„Egy biztos: a májusi EP-választást követően felálló új Európai Bizottság hozzáállása csak ennél jobb lehet mind a polgári kezdeményezéseket, mind a kisebbségi jogokat illetően. Ebben bízva döntöttünk úgy, hogy nem hagyjuk, hogy a Junckerek és Timmermansok bizottsága döntsön a sorsunkról” – tette hozzá.

A MÁÉRT ülésén Vincze Loránt kijelentette: a Minority SafePack aláírásgyűjtési kampánya nem járhatott volna sikerrel a magyar összefogás nélkül. „Felhatalmazást és feladatot kaptunk több mint egymillió embertől, hogy folytassuk ezt a küzdelmet, és elindítsunk egy pozitív EU-s jogalkotási folyamatot. Ahogyan az aláírások összegyűjtése közös magyar siker, úgy azt gondolom, hogy a további lépések is közös magyar felelősséget jelentenek” – mondta a FUEN elnöke, rámutatva: a mi jövőnk egy olyan Európa, amely képes megvédeni határait, kultúráját, polgárait – köztük az 50 millió kisebbségben élő embert is.

„Minden Kárpát-medencében élő magyar ember érdeke az, hogy jövőre a magyarság képviselete erősödjön az Európai Parlamentben. Meggyőződésem, hogy az európai kisebbségvédelmi törvény csak akkor jöhet létre, ha mi, magyarok továbbra is egységes erővel lépünk fel Európában, ahogyan az aláírásgyűjtéskor tettük, és európai partnereinkkel, európai szervezetekkel közösen küzdünk az őshonos közösségek és nyelvek jogaiért” – zárta beszédét Vincze Loránt, az RMDSZ és a FUEN nevében külön megköszönve, hogy a MÁÉRT zárónyilatkozata is kitér a kisebbségvédelmi kezdeményezés további támogatására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?