Molotov-koktélokat dobtak ismeretlenek a kijevi Szent András-templomra

Két ismeretlen támadó két Molotov-koktélt dobott csütörtökön a kijevi Szent András-templom ajtajára - közölte a kijevi rendőrség a Facebookon. A hatóságok közlése szerint az őrök észrevették a vandálokat, megpróbálták őket feltartóztatni, de azok gázspray-vel lefújták őket és elmenekültek. Az egyik őr ezután hívta a rendőrséget. Komolyabb személyi sérülés nem történt, és tűz sem ütött ki. A hatóságok jelenleg keresik az elkövetőket. 

A Szent András-templomot nemrég Petro Porosenko államfő kezdeményezésére az ukrán parlament a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka használatába adta hálából azért, hogy az hozzájárult a független és egységes nemzeti ukrán ortodox egyház megteremtéséhez. 

Jevsztratyij Zorja, a kijevi patriarchátus szóvivője az incidenst kommentálva úgy vélekedett, hogy a templomot ért támadás mögött Moszkva-párti aktivisták állnak. „Láthatjuk, hogy Moszkva csatlósai milyen átlátszó trükkökkel igyekeznek ráijeszteni az ökumenikus pátriárkára"  fogalmazott Facebook-bejegyzésében. Hozzáfűzte, hogy a támadásban a kijevi patriarchátus egyik papját is gázspray-vel fújták le a támadók. 

Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban fordult I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkához azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot a most még az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyháznak.

A folyamat elindult, Konstantinápoly kijelentette, hogy joga van az ökumenikus pátriárkának döntenie a kérdésben, továbbá Konstantinápoly visszavette joghatóságát az ukrán ortodox egyház fölött Moszkvától. A konstantinápolyi szinódus október elején hozott döntése alapján  amint létrejön az egyesített ukrán ortodox egyház  az ökumenikus pátriárka megadja az új egyházvezetőnek a tomoszt, vagyis az önállóságról szóló iratot. Ehhez egy egyesítő gyűlést kell tartania az ukrán ortodox egyháznak, amelyen meg kell választaniuk a püspököknek az új egységes egyház vezetőjét. 

Ukrajnában jelenleg három részre szakadt ortodox egyház működik. A moszkvai patriarchátus az orosz ortodox egyház joghatóságát ismeri el. A kijevi patriarchátus 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével, már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva viszont nem ismeri el a kijevi patriarchátus függetlenségét, szakadárnak tekinti azt. A harmadik és legkisebb az úgynevezett autokefál ortodox egyház, amelyet Moszkva szintén szakadárnak tekint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?