Bűnösnek találták a melbourne-i gázolót

Vétkesnek találta egy ausztrál esküdtszék azt a férfit, aki tavaly januárban Melbourne-ben szándékosan járókelők közé hajtott, megölt hat embert, köztük egy csecsemőt és egy tízéves kislányt, illetve 27 embert megsebesített.

James Dimitrious Gargasoulas hatrendbeli gyilkosság vádjával állt a Victoria állambeli legfelsőbb bíróság elé. Az AAP ausztrál hírügynökség szerint az esküdtszék alig egy óra alatt hozta meg a döntést, bűnösnek nyilvánítva őt. A 28 éves férfi a per során elismerte a gyilkosságok elkövetését, de a bűnösségét nem.

Az incidens tavaly január 20-án történt a délkelet-ausztráliai nagyvárosban. A férfi lopott gépkocsival egy forgalmas belvárosi utcában a járókelők közé hajtott. A rendőrség akkoriban nem minősítette terrorcselekménynek az esetet, a férfinak ugyanis bűnözői múltja volt, és drogfogyasztás miatt érzéki csalódások gyötörték. A támadó a per során is azzal védekezett, gázolásra buzdító „jelt kapott”, hogy elmenekülhessen a rendőrök elől.

Hírügynökségek ezzel összefüggésben emlékeztetnek a múlt pénteki melbourne-i incidensre, amely alig egy háztömbnyire történt a szóban forgó gázolás helyszínétől, és amelyet terrorcselekménynek nyilvánítottak a hatóságok.

Kapcsolódók

Kimaradt?