Merkel: csak a nemek egyenjogúságán alapuló társadalom lehet igazságos

Csak az a társadalom lehet igazságos, amelyben érvényesül a nemek egyenjogúsága - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a nők választójogának németországi bevezetése századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A kormányfő a német történeti múzeumban (DHM) tartott ünnepségen kiemelte, hogy a nőkre is kiterjedő választójog bevezetése 1918-ban fontos lépés volt, de csak a kezdete egy folyamatnak, amely száz év alatt nem ért véget.

Ma már nem nevetnek ki egy kislányt, ha azt mondja, hogy miniszter vagy kancellár akar lenni felnőttkorában, de az eredmények a jogegyenlőség és az egyenlő bánásmód kialakításában "gyakran sokáig, túl sokáig váratnak magukra". Így a nők csak 1977 óta vállalhatnak munkát férjük beleegyezése nélkül, a házasságon belüli nemi erőszak pedig csak 1997 óta büntetendő Németországban - mondta a kancellár.

A teljes egyenlőséget kell elérni, "a cél a paritás mindenütt, a politikában, a gazdaságban, az államigazgatásban, a tudományban, a kultúrában, a társadalom minden területén" - húzta alá Angela Merkel.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?