Megszállták az orosz Amnesty Internationalt

Az Amnesty International és az Emberi jogokért nevű szervezetek moszkvai irodáit megszállták az orosz ügyészség és az adóhatóság emberei hétfőn – írta meg a Kommerszant az Amnesty International oroszországi képviseletének vezetőjére hivatkozva.

Szergej Nyikityin, a nemzetközi jogvédő szervezet képviselője elmondta, hogy a hatóság munkatársai soron kívüli ellenőrzésbe kezdtek náluk. Egy hosszú lista alapján a szervezet alapító okiratától kezdve a pénzügyi elszámolásokon keresztül az Amnesty International orosz képviseletvezetője útlevelének másolatát is követelték.

nyikityin

A jogvédő ezt nehezményezte, mivel valamennyi hivatalos papír megtalálható az orosz igazságügyi minisztériumban. Azt is kifogásolta, hogy bár az ügyészség által bemutatott dokumentum szerint a minisztérium képviselőinek is jelen kellett volna lenniük az ellenőrzésen, helyettük a Gazprom tulajdonában lévő NTV televízió munkatársai próbáltak behatolni a nemzetközi jogvédő szervezet irodájába.

A Kommerszant honlapján emlékeztetett: az orosz igazságügyi minisztérium azzal magyarázta a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) tömeges ellenőrzésének megkezdését, hogy kiderítsék, mik esnek a tavaly november óta érvényes, ún. külföldi ügynöktörvény hatálya alá. Az orosz törvényhozás a nagy hazai és nemzetközi tiltakozást ellenére tavaly nyáron, nem sokkal Vlagyimir Putyin államfői beiktatása után sietve fogadta el a jogszabályt. Ennek értelmében minden politikai tevékenységet folytató NGO-nak, ami külföldről kap pénzt, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vetetnie magát az igazságügyi minisztériumban. Ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést kaphatnak.

Az oroszországi jogvédő szervezeteket nemrég Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz Liberális Demokrata Párt vezetője támadta meg parlamenti felszólalásában. Azt követelte a hatóságoktól, hogy ellenőrizzék a külföldi támogatással működő NGO-kat, mert szerinte egyetlen ilyen szervezet sem vetette nyilvántartásba magát külföldi ügynökként, ami szerinte a törvény nyílt megtagadása.

A múlt csütörtökön az államfő mellett működő emberi jogi tanács magyarázatot kért az orosz főügyésztől az NGO-k tömeges ellenőrzésére. A hatóságok több száz ilyen szervezet, valamint ellenzéki politikusok vizsgálatába kezdtek Oroszországban. A Kommerszant közlése szerint február elején 11 oroszországi jogvédő szervezet, közöttük a moszkvai Helsinki csoport, a Memorial és a Golosz az Embergi Jogok Európai Bíróságához fordult panasszal a külföldi ügynökökről hozott törvény miatt.

Kimaradt?