Botrány övezi Trump választások utáni sajtótájékoztatóját

Visszavonta igazolványát a Fehér Ház a CNN egyik újságírójának, miután az szóváltásba keveredett Trumppal.

Az amerikai elnök számos alkalommal nevezte az emberek ellenségének a sajtó egy részét, többek között a CNN-t is. Ezúttal Jim Acostával, a televízió munkatársával került szóváltásba, mert az a hondurasi menekültkaravánnal kapcsolatos gyűlöletkeltő megjegyzésekről kérdezte.

Trump nem akart válaszolni sem ezekre a kérdésekre, sem az orosz beavatkozással kapcsolatosakra, Acosta pedig nem akarta visszaadni a mikrofont a személyzetnek, amikor egyikük el akarta azt venni tőle.

Ennek következményeképpen Acostát az elnök "goromba, szörnyű személynek" nevezte, aki miatt a CNN-nek szégyenkeznie kellene.

Néhány órával később Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője jelentette ki, hogy az újságírót megfosztotják igazolványától. Sanders azt írta, az elnök hisz a sajtószabadságban, de nem fogják tolerálni, hogy egy riporter rátegye a kezét egy fiatal nőre, aki a munkáját végzi. A videón egyébként látszik, ahogyan a személyzet egy tagja el akarja venni a mikrofont az újságírótól, de semmilyen erőszakos megnyilvánulásra nem kerül sor.

A CNN közleményben azt írta, a döntés megtorlást jelent a kihívást jelentős kérdésekre, amelyek a sajtótájékoztatón elhangzottak, a szóvivő pedig hazudott, olyan vádat fogalmazott meg, amely nem történt meg. A CNN kijelentette: Acosta teljes támogatásukat élvezi.

A sajtótájékoztató további része is meglehetősen kellemetlen volt. Egy másik riporter megvédte Acostát, amire Trump azt válaszolta, hogy "neked sem vagyok nagy rajongód, hogy őszinte legyek, nem vagy a legjobb". Acosta ismét közbeszólt, amire Trump úgy reagált, "amikor álhírekről számoltok be - ezt pedig a CNN gyakran teszi - az emberek ellensége vagytok".

A televíziócsatorna a közelmúltban több ízben is kapott gyanús csomagot akkor, amikor Trump számos kritikusa is.

FRISSÍTÉS: Sarah Sanders videófelvétellel akarta bizonyítani, hogy az újságíró erőszakosan viselkedett, azonban gyorsan lebukott a Twitteren közölt felvétellel: az eredetivel összehasonlítva ugyanis jól látszik, hogy egy jelenetet felgyorsítottak, így az erőszakosabbnak tűnik.

Kapcsolódók

Kimaradt?