Winkler Gyula Helsinkiben: az erdélyi gazdák érdeke a fenntartható mezőgazdaság

Az Európai Néppárt (EPP) Helsinkiben zajló kongresszusán az RMDSZ küldöttei megszavazták a Fenntartható Európa című kongresszusi dokumentumot, amely kiemelten kezeli a fenntartható mezőgazdaság kérdését mint a fenntartható fejlődés egyik alappillérét.

A most elfogadott dokumentum kiemeli a Közös Agrárpolitika reformjának jelentőségét – tájékoztatott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Az EPP szerint meg kell tartani és meg kell erősíteni az Európai Unió mezőgazdasági támogatásának rendszerét, mert az európai gazdáknak megfelelő finanszírozásban kell részesülniük ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a jövő kihívásainak. Korszerű mezőgazdaság nélkül nem lehet élelmiszerbiztonságról beszélni, ehhez pedig a mezőgazdasági termelőket támogatni kell a továbbiakban is.

„Az Agrárpolitikát az RMDSZ kiemelten kezeli, mert fontosnak tartja a fenntarthatóságot. Unokáinkra is egészséges környezetet szeretnénk átörökíteni, ez leginkább úgy érhető el, ha a támogatáspolitikában a kis- és közepes méretű farmok és a családi gazdaságok kerülnek előtérbe, szemben az ipari mezőgazdasággal. A Szövetség mezőgazdasági közpolitikájának prioritásai azonosak az Európai Néppárt elképzeléseivel, ezért támogattuk a most elfogadott kongresszusi dokumentumot" – magyarázta az EP-képviselő. Hangsúlyozta, az RMDSZ kiáll az mellett, hogy az erdélyi gazdák érdekei 2020 után is érvényesüljenek. „Ehhez meg kell erősíteni az agrárpolitikát, és ezen belül a közösségünk számára fontos két fejezetet, a közvetlen kifizetéseket lehetővé tevő területalapú támogatást és a vidékfejlesztést. Az Európai Néppártban találunk szövetségeseket, hogy ezirányú célkitűzéseinket megvalósítsuk" – fejtette ki Winkler Gyula.

Az Európai Néppárt Helsinkiben zajló 25. kongresszusán négy kongresszusi dokumentumot fogadnak el, ezek képezik majd az EPP választási programjának alapját a jövő évi európai parlamenti választásokhoz. A négy anyag egyike a szerda délután elfogadott Fenntartható Európa című dokumentum.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?