Helsinkiből jelentjük: Manfred Weber az Európai Néppárt 2019-es csúcsjelöltje

A várakozásnak megfelelően Manfred Webert választotta csúcsjelöltnek csütörtökön a Helsinkiben zajló kongresszusán az Európai Néppárt. Ha az Európai Néppárt jól szerepel a jövő évi EP választásokon, a bajor politikus lehet az Európai Bizottság új elnöke. Ez azért is kiemelten fontos, mert a Minority SafePack sorsa a következő lépésben az Európai Bizottság kezébe kerül. Az RMDSZ-delegáció részvételét a helsinki kongresszuson folyamatosan követjük.  Cikkünk frissül.

21:41

SZKT-ülés tartott az Európai Néppárt

Ma délután/este zajlott a Néppárt Közgyűlése,  amely többek között előkészíti  a mai  kongresszust: a jelöltek vitáját, valamint az elfogadasra tervezett dokumentumokat. De téma volt a jövő évi európai parlamenti választás is. Amolyan SZKT - magyarázza Porcsalmi.

21:35

A vitával együtt véget ért a mai kongresszusi nap

21:30

Porcsalmi Helsinkiből üzent

Arra kérte európai partnereit az EPP helsinki kongresszusán tartózkodó RMDSZ-küldöttség, hogy vegyék komolyan az őshonos nemzeti kisebbségek ügyét, és beszéljenek róla az EP-választások kampányában is. Erről Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök számolt be a finn fővárosból egy videóüzenetben.

„Beszéljünk erről a kampányban is és ne csak beszéljünk a kampányban, hanem a választások után tegyünk is azért, hogy egy törvény jöjjön létre uniós szinten, amelyik tudja védeni a mi ügyeinket is, a mi jogainkat is. Úgy gondolom, hogy ma már jóval több szövetségesünk van, mint például egy évvel vagy másfél évvel ezelőtt.  Azért vagyunk itt, hogy itt ezt az ügyet minél több embernek, minél érthetőbben elmondjuk” – nyilatkozta Porcsalmi.

21:25

Európai jövőkép

Weber: Demokratikus Európa, egységes Európa – nem Észak-Dél, Kelet-Nyugat. Egy ambiciózus Európa kell, amely képes helytállni a kihívásokban.

Stubb: az EU mindig több lesz, mint egy politikai szervezet. Amíg békét, biztonságot és gazdagságot hozunk, addig a világ legjobb kontinense leszünk.

21:19

Fogas kérdés

És mi lesz akkor, ha nem ti lesztek a csúcsjelöltek? - teszik fel a kérdést mindkettőjüknek.

21:17

EP-választások

Weber elmondja, hogy az Európai Néppárt a legfontosabb európai politikai erő, és győzni fognak.

Stubb megígéri, hogy 17 nyelven fog kampányolni, amennyiben ő lesz a csúcsjelölt.

21:15

Brexit

Stubb szerint, aki elhagyja az Uniót, olyan, mintha kikapcsolná az internetet: megteheti, csak badarság.

21:08

Mezőgazdaság

Stubb szerint egy erős közös agrárpolitikára van szükség, a mezőgazdaságban dolgozóknak szükségük van az Unióra.

Weber szerint a legfontosabb, hogy minőségi, egészséges étel kerüljön az európai emberek asztalára. A mezőgazdasági termelőket az Uniónak segítenie kell, ki kell állnunk a gazdák mellett. Az Európai Néppárt az a párt, amely a gazdák érdekét védi – teszi hozzá.

21:05

Nincs „rossz” és „jó” Európa

Stubb szerint, ha biztonságban, védelemben, digitalizációban Európa győzni tud, akkor minden területen nyertesként fog kikerülni.

Manfred Weber szerint  a szakadást le kell állítani, nem engedhetjük, hogy egyesek rossz és jó Európáról beszéljenek. Európát egyben kell tartani.

21:02

Macron a hibás

Stubb továbbra is a robotokról és a mesterséges intelligenciáról beszél. Viszont felhívja a figyelmet arra is, hogy Európát nem szabad két részre osztani: a széthúzást meg kell állítani. Macront hibáztatja a rossz irány miatt.

Elmondja azt is, hogy Európának fel kell készülnie önmaga megvédésére. Legyen az kibertámadás vagy bármilyen más kihívás. Szerinte eljön az a pont, amikor Amerika nem fog a védelmünkre sietni.

20:47

És akkor előkerült a migráció is...

2015 óta nem találunk megoldást a migráció kérdésére. Az európaiak azt várják, hogy a határaink védelmét megoldjuk – mondja Manfred Weber. Az országok közötti szolidaritást is hangsúlyozza. Ez egy európai probléma, nem Európa egyes országainak problémája, ezért európai szinten kell rá megoldást találnunk – teszi hozzá.

Stubb miniszterelnökként találkozott a migráció kérdésével először, akkor nézett szembe azzal, hogy a probléma egyáltalán nincs megoldva.

Szerinte: 

1. az EU határain kívül kell menedéktáborokat létesítenünk,

2. erős európai határokra van szükség,

3. új perspektíva kell: a humanitárius menekülteket kell szétosztanunk, nem az illegális bevándorlókat.

Stubb ugyanakkor a globális felmelegedést is a migráció okai között említette.

20:47

Digitalizáció és a saját sorsunk

Alexander Stubb a digitális forradalomban látja Európa jövőjét, a mesterséges intelligenciában. Szerinte 15 éven belül nem kell majd autókat vezetnünk, önvezető autókkal fogunk közlekedni.

Manfred Weber elmondja, hogy az Európai Néppárt volt az elmúlt években az a politikai erő, amely újra a növekedés útjára terelte Európát. (A kongresszus eddigi legnagyobb tapsát kapja.) Majd egy kamionsofőr példájával kiemeli: az embereket a saját sorsuk érdekli. Nekünk ezt kell megválaszolnunk, mi értük vagyunk felelősek – teszi hozzá.

20:45

Második kérdés: mit jelent számotokra az európai érték?

Manfred Weber szerint az európai életmód és értékrend egyedi, ezt pedig meg kell védenünk világszinten, különben el fogjuk veszíteni. 

Stubb: meg kell védenünk az értékeinket, az embereknek érezniük kell, hogy tartoznak valahová.

20:40

Első kérdés: mi a legnagyobb kihívás számotokra, és mi rá a megoldás?

Manfred Weber egy erős Európában látja a jövőt.

20:30

A vita

Elkezdődött a nap egyik legjobban várt pillanata: a két csúcsjelölt, Manfred Weber és Alex Stubb jelölti vitája. Elsőként a bemutatkozó videóikat vetítik ki.

20:15

A két csúcsjelölt: Stubb és Weber

Közben az ifjúsági szervezetek küldöttjeinek lehetősége nyílt megismerni a csúcsjelölteket a Meet your spitzen rendezvényen. Alexander Stubb finn jelölt a technológiai innovációk fontosságán lovagolt, Manfred Weber az Európai Néppárt emberközeliségét helyezte előtérbe. Mindketten hangsúlyozták, hogy az Európai Néppárt azért erős, mert van víziója – az európai szocialistákkal ellentétben.

20:10

Az ellenzékben lévő pártelnökök beszédei

A pártelnökök és az ellenzéki vezetők beszédei zajlanak. Horst Seehofer, a CSU elnöke, német belügyminiszter nem rejtette véka alá nézeteit, hosszasan dícséri a német csúcsjelöltet, Manfred Webert.

19:40

A másik csúcsjelölt

Alex Stubb a finnországi EPP-csúcsjelölt kampánya innovatív, látványos és tele van érzelmekkel. A saját nevét is használva mondja el, mit jelent számára az unió: az EU nélkül ő csak ALX STBB lenne. Szerinte a legjobb, amit az EU tett: a bővítés, hogy egyre több és több tagállam csatlakozott. Noha ez sosem könnyű, mindig a helyes döntés. A csúcsjelölt találkozóra hívta az EPP-pártok delegációt, hogy kérdezzenek, mondják el véleményüket. Porcsalmi Bálint megkérdezte tőle, mit gondol a Minority Safepack kezdeményezésről, amelyet több mint 1 millió ember támogatott. Stubb ismeri a kisebbségi kérdést. Nyitott volt, érdeklődő, Porcsalmi további részletekről is fogja tájékoztatni.

19:03

Megérkezett Ambrus Zsombor YEPP-alelnök

Megérkezett Ambrus Zsombi is, a zsírúj YEPP-alelnök, vagyis az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének újdonsült alelnöke. Hogy mivel jár majd az újonnan megszerzett pozíció? Az évi 5-6 YEPP-tanácsülés mellett sok-sok munkával és kötelezettséggel. De lehetőség is: “fut a név”-mondja, vagyis Erdély, az erdélyi magyarok helyzete ismertebb lesz az európai fiatalok körében. Ezelőtt pár évvel még az alapoktól kellett kezdenünk – mondja. Azt kellett magyaráznunk, hogy mit jelent magyarnak lenni Romániában. Ma már jobb a helyzet, de nem fogunk unatkozni - teszi hozzá.

18:31

Szavaznak a kongresszusi küldöttek

Elkezdődik a szavazás a kongresszus plenáris ülésén. Minden gördülékenyen zajlik, pár percet időznek egy témán. 

Elfogadják a Fenntartható Európa című kongresszusi dokumentumot. 

Az RMDSZ küldöttei megszavazzák, elmondásuk szerint ez a dokumentum kiemelten kezeli a fenntartható mezőgazdaság kérdését, mint a fenntartható fejlődés egyik alappillérét.

Unokáinkra is egészséges környezetet szeretnénk átörökíteni – magyarázza Winkler Gyula a szavazas után. – Ez leginkább úgy érhető el, ha a támogatáspolitikában a kis- és közepes méretű farmok és a családi gazdaságok kerülnek előtérbe, szemben az ipari mezőgazdasággal – mondja az RMDSZ EP-képviselője.

18:21

Az anyanyelvű oktatásról Navracsics Tiborral beszélt az RMDSZ

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős európai biztossal találkozott Kelemen Hunor, Hegedüs Csilla és Vincze Lóránt. Az anyanyelvi oktatás nehézségeiről, kihívásairól esett szó, többek között. Az európai biztos elmondta, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a jövőben egy nemzetközi szakértőkből álló munkacsoport térképezze fel a kisebbségi nyelvhasználat és az anyanyelven történő oktatás kihívásait, nehézségeit az Európai Unióban.

15:39

Az EP külügyi bizottságának elnökével találkozott Kelemen Hunor

Kelemen Hunornak volt egy gyors találkozója David McAllister német képviselővel, az EP külügyi bizottságának elnökével. Neki már nem kell bemutatni Erdélyt, hiszen messziről üdvözölte az RMDSZ elnökét, és azzal kezdte a beszélgetést, hogy mennyire emlékezetes volt a kolozsvári látogatása tavasszal. Úgy tűnik, annak, aki járt már Erdélyben, könnyebb a sajátos problémákról beszélni és hamar partnerre lehet találni bennük.

15:30

Látványban nincs hiány

Látványosan kezdődött az Európai Parlament kongresszusának plenáris ülése. Óriásledfal körülöttünk, a moderátor élőben lefotózza magát, és feltölti Twitterre. A ledfalon perceken belül megjelenik. 
Helsinki polgármestere egy olyan Európai Uniót akar, amely az embereké, az emberekről szól.

15:23

Kelemen Hunor Facebookon gratulált Webernek

„Manfred Weber az a csúcsjelölt, aki hiteles szószólója ügyeinknek” – írta nem sokkal az eredményhirdetés után a Facebook-oldalára Kelemen Hunor. A szövetségi elnök gratulált a bajor politikusnak.

15:18

Elkezdődött a kongresszus

A Messukeskus központban elkezdődött az Európai Néppárt kongresszusa.

14:42

Manfred Weber az Európai Néppárt 2019-es csúcsjelöltje

Döntött a kongresszus: az RMDSZ és a Fidesz által is támogatott Manfred Weber az Európai Néppárt 2019-es csúcsjelöltje. A 621 szavazásra jogosult küldöttből 492 szavazott az EPP bajor frakcióvezetőjére. Ezt azt jelentik, hogy sikeres néppárti szerepléssel 2019-ben az Európai Bizottság új elnöke lehet.

Az eredményhirdetés után Weber megköszönte vetélytársának az elmúlt időszakot. "A 2019-es EP-választási kampány ezzel hivatalosan is elkezdődött "- mondta beszédében. 

14:40

Nők és a digitális világ

Marya Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztossal nem először találkozik Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke. Ezúttal Bálint Margit, a Nőszervezet külügyekért felelős alelnöke is csatlakozott: röviden átbeszélték a Nőszervezet célkitűzéseit, és meghívták a biztosasszonyt, találkozzon az erdélyi vállalkozó és IT-szektorban dolgozó nőkkel. A digitalizáció ugyanis a társadalom minden rétegét érinti, a jövőben várható változások mindenkit befolyásolnak. Szó esett a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezésről is - erről folytatják majd a beszélgetést. Ahányszor csak lehet, annyiszor kell erről beszélni a külföldi politikusoknak, véleményformálóknak, hiszen sokan nincsenek tisztában azzal, mit is szeretnének egy kerettörvénnyel az európai őshonos kisebbségek - magyarázza Hegedüs Csilla. 

14:30

Helsinki

Úton a szállás fele. A finn főváros lakosságának 6,1 százaléka svéd ajkú. A tömegközlekedési eszközökön, az utcanévtáblákon mégis minden felirat kétnyelvű. Szóval lehetséges?
 

14:25

Akadt egy újabb csúcsjelölt :)

14:08

Kelemen Hunor is szavazott

Közben leadta voksát az EPP csúcsjelöltjére Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is. A Szövetség elnöke mar hetekkel ezelőtt közölte: Manfred Webert támogatja. 

14:04

Tusk: ha Putyint támogatod, nem vagy kereszténydemokrata

Az a prioritásunk, hogy megállítsuk az illegális migrációt - kezdte a beszédét az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk szerint ez csak a kezdet volt. Hozzátette: senkinek nem áll jogában megtámadni a liberális demokráciát. „Ha a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás ellen vagy, nem vagy kereszténydemokrata. Ha konfliktust és megosztást keresel a világban, vagy az EU-ban, nem vagy kereszténydemokrata. Ha Putyint támogatod, nem vagy kereszténydemokrata” - sorolta Tusk. Azt is elmondta: bár mindenki meg akarja nyerni a választást, a tét nem a haszon, hanem az, hogy az EU megvédje az alapértékeit - enélkül a győzelemnek semmi értelme.

14:03

Itt is téma az amerikai félidős választások

Porcsalmi Bálint a amerikai időközi választásokat elemző beszélgetésen vesz részt. A "boncolás" gyors következtetései: a legdrágább időközi kampány (pl 2.7 milliárd dollárt költöttek tévére, közel egy milliárdot on-linera); a legnagyobb részvétel időközi választásokon; a kampány Trumpról szólt - mindkét párt számára; a demokraták elvitték a házat, de a republikánusok növelték előnyüket a szenátusban (előreláthatóan 55 szenátoruk lesz).
 

14:01

Jean Claude Juncker kapott szót

„Az nem elég, ha beszélünk az értékeinkről, ki is kell állnunk értük” – mondta beszédében Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, majd sorolni kezdte ezeket az uniós alapértékeket, kitérve külön a jogállamiságra. A jogállamiság tiszteletben tartása egy mindennapi kötelezettség - hangsúlyozta.

Nemcsak ígérgettünk: teljesítettünk - értékelte bizottságelnöki mandátumát Juncker. Van befektetési terv, csökkentettük a munkanélküliséget (14 millió munkahelyet hoztunk létre az EU-ban!): ennyi embernek meg soha nem volt munkahelye az Unióban. És erre büszkének kell lennünk! - fogalmazott. Kereskedelmi erő vagyunk – hangoztatta a bizottsági elnök, hozzátéve, hogy ezt az Amerikai Egyesült Államok elnökének is megmondta, amikor tavasszal találkoztak.

Junkcer beszéde végén előkerültek az érzelmek. „Hazafinak kell lennünk, de vissza kell utasítanunk ezt a buta nacionalizmust!” – jelentette ki.

13:37

Hol van a román államfő?

Az Európai Néppárt Helsinki kongresszusának nagy hiányzója Klaus Johannis román államfő. 

13:35

EPP-főtitkár: hideg van Európán kívül

„Kedves barátaim, hideg van kint. Nem Helsinkire gondolok: hideg van Európán kívül”- fogalmazott Antonio López-Istúriz White EPP-főtitkár, aki felhívta a figyelmet, hogy Európa még mindig a világ nagyon kevés biztonságos régióinak egyike. Ez az, amit meg kell őriznünk a 2019-es EP-választásokon - tette hozzá. 
 

13:33

Orbán Viktor beszélt

Orbán Viktor beszéde következett. A magyar kormányfő a kereszténydemokrata Európában látja a jövőt, amely egyenlő módon keresztény és demokrata. Szerinte az Európai Néppártnak az európai emberekről kell szólnia. Vissza kell hoznunk az egységet az Európai Néppártba. Nekünk nem csak túlélnünk kell, nekünk győznünk kell - mondta a miniszterelnök.

A magyar kormányfő szerint ahhoz, hogy az Európai Néppárt sikeres legyen, tagjainak otthon sikeresen kell szerepelniük a 2019-es EP-választásokon. Otthon kell megnyernünk ezt a választást - mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök biztosította Manfred Webert a Fidesz egyöntetű támogatásáról. Szerinte Manfred olyan ember, aki pontosan érzi, mikor van helye a vitának, és mikor kell összefogni.

13:30

Már vártak a szervezők

A szervezők standja a kijáratnál vár. Gondosan kiosztják a vonatjegyeket, és útbaigazítanak. 

13:25

Sebastian Kurz osztrák kancellár beszélt

Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen kihívások előtt állunk, de arra is emlékeznünk kell, hogy ennél sokkal nagyobb kihívásokkal szemben is helytállt az európai közösség - mondta Sebastian Kurz. Csak mi, az Európai Néppárt tudjuk Európai Uniót a jó irányba terelni - tette hozzá az osztrák kancellár.

Mindent meg kell tennünk, hogy az Európai Néppárt legyen Európa legerősebb poltitikai ereje a 21. században. Az értékrendünkben nem ismerünk megalkuvást – fogalmazott a politikus. Garantálnunk kell a határvédelmet és a biztonságot: ezek a szabadság alapfeltételei – jelentette ki. Meg kell bizonyosodunk arról, hogy együtt képesek vagyunk határaink megvédésére. Kifejtette: Európa minden polgárának biztonságban kell éreznie magát, attól függetlenül, hogy többségben vagy kisebbségben él. Nem engedhetjük meg, hogy bárki, Európa bármelyik pontján féljen - tette hozzá.

Sebastian Kurz elmondta: a külső határaink védelme kulcsfontosságú. Mi döntjük el, hogy kit engedünk be Európába és kit nem. Mi döntjük el, hogy kinek adunk menedéket, és ki az, akit nem engedünk az Unió határain belülre. Ezt csak mi tudjuk megteremteni, ezt nekünk kell garantálnunk. Az Európai Néppártban rengeteg munkánk van ezzel kapcsolatban. De megvan hozzá a megfelelő értékrendünk és a megfelelő embereink - tette hozzá Kurz.

Sebastian Kurz pártja nevében Manfred Webert biztosította támogatásáról. Azt kérte tőle: erősítse meg az Európai Néppártot.

13:15

Helsinki

Megérkeztünk.

12:43

Folytatódnak a kongresszusi beszédek

Leo Vardakar ír miniszterelnök szerint az Európai Néppárt - a kereszténydemokrata eszmék - megnyerte a 20. század csatáit: legyőzték a fasisztákat és a kommunista diktatúrát. Ennek ellenére nem szabad a 21. században is mindent készpénznek venni. Nem szabad elveszítenünk, mindazt, amit elértünk - mondja Vardakar.  Biztosította a déli államokat a migrációs küzdelemben való szolidaritásukról.
Felszólalt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Andrej Plenkovic horvát kormányfő is.
 

12:35

A mezőgazdasági biztossal találkozott Kelemen Hunor

Phil Hogan mezőgazdaságért felelős EU-biztossal találkozott az RMDSZ delegáció. Kelemen Hunor azt kérte tőle, hogy kezeljék kiemelt figyelemmel a mezőgazdasági támogatásokat, hiszen sok gazdának, családi mezőgazdasági vállalkozásnak ez jelenti a megélhetést, és az egyik kézzelfogható kapocs az EU-hoz. A EU-biztos egyetértett, és az RMDSZ támogatását kérte a jövőben sorra kerülő európai parlamenti vitában, amikor majd a Közös Agrárpolitikáról döntenek. 

12:08

Digitális Európa - az vajon mi?

A digitális világ kihívásairól tartottak vitát a kongresszusi központ egyik kávézójában. A felvezetőből kiderült, Finnország az egyik legfejlettebb ország a digitalizáció terén Európában. Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő ezúttal az SME Union (Kis- és közepes vállalkozások egyesülete) első alelnökeként adott elő. Marya Gabriel - akivel nemsokára találkozik az RMDSZ-delegációja - digitális gazdaságért és társadalomért felelős európai biztos pedig hosszan beszélt erről a területről: kiderült, 2020 után egyre tovább nő azoknak a munkahelyeknek az aránya, ahol megkövetelik a digitális világban való boldogulást. Az Európai Bizottság sok energiát és pénzt fektet ebbe. És ha már digitális világ, természetesen beindították a slido-t is, ahol elektronikusan tehetett fel kérdéseket a közönség. 

12:05

Ebben a teremben zajlik a kongresszus

Itt fog zajlani a kongresszus plenáris ülése. 
Párhuzamosan Manfred Weber csúcsjelölt válaszol a sajtó kérdéseire.
A német jelölt körül folyamatos a nyüzsgés. A küldöttek biztatják, gratulálnak, fotózkodnak vele. 

12:05

Nagyon megtapsolják Webert

Manfred Weber beszédét hatalmas tapsvihar követi. 

 

11:57

A csúcsjelölt-aspiránsok beszélnek

Manfred Weber megköszöni vetélytársának a korrekt versenyt, majd mandátumot kér a kongresszustól a munkájára: arra, hogy Európát jó irányba változtassa meg. Felhívja a figyelmet a régiók közötti egyenlőtlenségre is. Egy olyan európában látja a jövőt, ahol Varsóban és Bukarestben is ugyanúgy tanulnának a diákok, mint Oxfordban.  Elmondja, hogy az Unió határait meg kell védeni, az illegális migrációt meg kell állítani. Egy olyan Európát akar, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Szerinte az európai politikai cél az emberek szolgálata. Európa sokszínűségét ecseteli, de felhívja a figyelmet arra, hogy van egy hasonlóság is: bármelyik kis faluban vagyunk, Európa bármelyik részén, találunk egy keresztény templomot. És ezt meg kell védenünk - mondja Weber. 
 

11:15

Folytatódik a kongresszus

Folytatódik az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa Helsinkiben. A mai napon választják meg az EPP csúcsjelöltjét, a küldöttek a német Manfred Weber és a finnországi Alex Stubb között választanak. Ma zajlik az államfők és kormányfők vitája.
Sokkal szigorúbb biztonsági intézkedésekkel indul a nap. Elkapjuk Angela Merkel német kancellárasszony bevonulását is. 
A rendezvény ideje alatt a küldöttek leadhatják voksukat a csúcsjelölt személyére. 
 

10:45

Négyszögletű kerekasztal a Martens Centerben

A kongresszus plenáris ülése mellett mindig tartanak különféle kerekasztal beszélgetéseket, kisebb konferenciákat. Ma kora reggeltől a Martens Center szervezésében a kremlini trollkodásról beszélnek szakértők. Kémek, cyber-támadások, trollgyárak, tényeken alapuló és érzelmi félretájékoztatás, ésígytovább, ésígytovább. Azt mondják: a félretájékoztatás nagyon jól eladható, már egész üzleti modellt építettek rá. Tanulság: sokkal nyitottabb szemmel kell a híreket olvasnunk, figyelmesebben kell kattintgatnunk, mert nem biztos, hogy hihetünk a szemünknek.

09:55

A Kokoomus ifjúsági szervezetének standja

A finnországi Kokoomus párt (a második legnagyobb, jobb-közép beállítottságú finn párt) ifjúsági szervezetének standja. 

09:51

Itt tartják az EPP-kongresszust

A kongresszust a Messukeskus központban tartják.
A bejárat előtt Alexander Stubbnak, az Európai Néppárt finnországi csúcsjelöltjének önkéntesei várnak. Ő Manfred Weber kihívója. A hazai terep előnyeit élvezi. 

09:30

Népszerűsítik a transylvanianow.com-ot

(X) A reklám helye :-) A kongresszus arra is jó alkalom, hogy Erdélyről beszéljünk - mondják a kávé mellett, és megmutatják a www.transylvanianow.com-ot népszerűsítő kártyát, amit a kongresszuson résztvevő politikusoknak készítettek elő. Rólunk szól: az erdélyi emberekről, ügyekről, sikerekről. Mert ha valaki megszereti Erdélyt, másként tekint a magyar közösség számára fontos ügyekre is. Sok kártyát hoztak, azt mondták, nem viszik vissza!
 

09:25

München

A sorban elcsípünk egy Németországból utazó küldöttséget. Köztük van Manfred Weber is, az Európai Néppárt egyik csúcsjelöltje. Ezek szerint nem csak a politikában utaznak együtt az RMDSZ-szel...Nem bírjuk megállni, lesifotó készül.
 

09:15

München

Kelemen Kálmán és Porcsalmi Bálint úton 13-as kapuhoz. Ők az RMDSZ kereszténydemokrata frakciója: egyike keresztény, a másik demokrata - poénkodik valaki.
 

07:30

München

Ebben az órában a mozgólépcső nem működik. Rohanunk a reptér egyik végéből a másikba. Velünk tart Kelemen Kálmán, az RMDSZ kereszténydemokrata platformjának vezetője. ‘56-os hős, volt politikai fogoly. 80 évesen ő ér fel először a lépcsőn.

07:00

München

Napkelte Münchenben. Korán érkezünk, akad idő bőven feltalálni magunkat a reptéren. 

05:45

Kolozsvár

Hajnal a kolozsvári reptéren. Először Münchenbe megyünk, az 5 órás járattal, majd ott váltunk. Azért indulunk hajnalban, mert állítólag ez a legolcsóbb változat.  Ilyenkor 8 gép indul egyszerre. Kígyózó sorok a kapunál. A váróban esély nincs ülőhelyet találni. A kávégép elromlott. Mindenki álmos. Sok apró, vékony szem várja, hogy elvigyék valahová.

04:50

Kolozsvár

Ébresztő. Irány a reptér. Több helyről indul az RMDSZ-küldöttség Helisinkibe: Kolozsvárról, Bukarestből, Csíkszeredából, Sepsiszentgyörgyről, Brüsszelből. Kolozsvárról indulunk. Ezzel a járattal utazik többek között Porcsalmi Bálint is, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Kelemen Hunor szövetségi elnök információink szerint Bukarestből repül, szintén a hajnali járattal.

Kapcsolódók

Kimaradt?