Terrortámadásnak minősítették az arhangelszki FSZB-székházban elkövetett robbantást

Terrortámadásnak minősítette a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) arhangelszki székházában elkövetett robbantásos támadást szerdán a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

A házi készítésű robbanószerkezetet egy 17 éves helyi lakos vitte be aznap az épületbe, és hozta ott működésbe. A detonáció okozta sérülésekbe a merénylő belehalt, az FSZB három alkalmazottja pedig megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.

A támadót a hatóságok azonosították, de kilétét még nem hozták nyilvánosságra. A róla az FSZB-székház biztonsági kamerája által készített felvételt ugyanakkor nyilvánosságra hozta honlapján az SZK.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a támadó, aki az egyik arhangelszki technikum tanulója volt, egy anarchista internetes közösséggel előre tudatta, hogy támadásra készül, és a pokolgépet maga készítette.

Az SZK terrorcselekmény és tiltott lőszerbirtoklás címén indított eljárást. A hatóság elnöke, Nyikolaj Basztrikin elrendelte, hogy beosztottjai mielőbb derítsenek fényt a támadás indítékaira.

Az FSZB székházát kiürítették. Az arhangelszki közintézményekben és a város forgalmas helyein rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin elnököt. 

Tavaly áprilisban Habarovszkban ölt meg két embert az FSZB helyi székházában egy helyi lakos. A fegyveres támadót agyonlőtték.

Kapcsolódók

Kimaradt?