Elfogott tengerészeket cserélt ki Oroszország és Ukrajna

Hét-hét elfogott tengerészt cserélt ki kedden a krími Armjanszk határátkelőhelynél Oroszország és Ukrajna.

Az ukránok az Azovi-tengeren március 25-én tiltott halászat és a Krímbe való beutazásra vonatkozó szabályok megsértése címén elfogott Nord halászhajó legénységét engedte el, az oroszok pedig a május elején az elcsatolt félsziget közelében, a kizárólagos orosz gazdasági övezetben orvhalászat címén feltartóztatott JaMK-0041-es halászhajóét.A két hajó kapitányát, akik ellen büntetőeljárás indult, a felek visszatartották. Szabadon bocsátásukról Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos szerint csütörtökön tárgyalások kezdődtek európai ombudsmanok bevonásával.

A TASZSZ hírügynökség egyébként egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült forrásra hivatkozva kedd este azt jelentette, hogy Oroszország a közeljövőben radikális nézeteket valló mintegy félszáz ukrán személy és 360 ukrajnai cég ellen szándékozik ellenszankciókat bevezetni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 22-én rendeletet egy Kijev elleni „különleges gazdasági intézkedésekről” szóló rendeletet írt alá az orosz állampolgárok és jogi személyek elleni barátságtalan magatartására hivatkozva. Az ellenszankciók által sújtandó ukrán cégek és magánszemélyek listájának összeállításával és a büntetőintézkedések  konkretizálásával az elnök az orosz kormányt bízta meg. Az elnöki rendelet szerint Oroszország a „különleges gazdasági intézkedéseket” akkor vonja vissza, amikor Ukrajna beszünteti a vele szemben bevezetett szankciókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?