Szabadulna már az óraátállítástól? Rossz hírünk van

Nem támogatják az uniós tagállamok kormányai, hogy már 2019-ben eltöröljék az óraátállítást – ez derült ki a közlekedési miniszterek Grazban zajló informális értekezletén, amelyen Lucian Șova tárcavezető képviseli Romániát.

A tanácskozáson Norbert Hofer osztrák közlekedési miniszter azt javasolta, hogy csak 2021-ben töröljék el az óraátállítást, és ezt a tagállamok nagy része – köztük Románia is – elfogadhatónak tartja. A Deutsche Welle tudósítása szerint három ország, Nagy-Britannia, Svédország és Lengyelország szkeptikus a kérdésben.

A halasztás egyik oka a tagállamok időzónái közötti eltérés. A luxemburgi közlekedési miniszter az értekezleten figyelmeztetett, hogy a náluk dolgozó munkaerő közel fele Belgiumban, Franciaországban és Németországban lakik, s katasztrofális lenne, ha ezek az országok különböző időzónákba kerülnének. A dán közlekedési miniszter pedig közölte: hazájában széles körű társadalmi vitát akarnak tartani, ezért életszerűtlen, hogy már jövőre döntés szülessen.

A bukaresti közlekedési miniszter keddi közleménye szerint a légitársaságok is kérték a halasztást. Azt szeretnék, hogy a nyári időszámítás legyen érvényes egész évben, de ezt leghamarabb 2021-től vezessék be, hogy legyen idejük újratárgyalni foglalásaikat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt hónapban jelentette be, hogy már jövő októberben eltörölnék az óraátállítást, és szeretnék, ha áprilisig minden tagállam eldöntené, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné állandósítani.

A tagállamok közlekedési miniszterei december 3-án tartanak hivatalos tanácskozást, ahol újra napirendre kerülhet a kérdés. Az Európai Bizottság 2019 áprilisáig lezárná a nyári időszámításra való áttérésről szóló vitát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?