Friedrich Merz indul a német CDU elnöki tisztségéért

Friedrich Merz indul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán, ezt kedden jelentette be a politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető.

Közleményében kiemelte, hogy Angela Merkel kancellár „tiszteletet és elismerést érdemel” a CDU elnökeként 18 éven keresztül végzett munkájáért.Ennek a munkásságnak a lezárása lehetőséget ad a pártnak arra, hogy újra meghatározza a helyét a politikai térképen. Ehhez „új lendületre és megújulásra van szükség, tapasztalt és fiatalabb vezető személyiségekkel” - tette hozzá Friedrich Merz.

Mint írta, hosszú mérlegelés és számos beszélgetés után készen áll pártelnökként felelősséget vállalni ebben a folyamatban. Hangsúlyozta, hogy a CDU elnökeként mindent megtenne a párt „belső összetartásáért” és azért, hogy meg tudjon felelni a jövő kihívásainak.

Friedrich Merz 2000-től 2002-ig volt az akkor ellenzékben lévő CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának vezetője, vagyis a parlamenti ellenzék első számú politikusa.

A pozíciót Angela Merkel vette át tőle, miután a CDU/CSU pártszövetség és Edmund Stoiber kancellárjelölt vereséget szenvedett a 2002-es Bundestag-választáson.

A CDU konzervatív irányzatához sorolt Friedrich Merz frakcióvezető-helyettesként folytatta pályafutását, és egyre inkább alulmaradt a pártot a politikai közép felé terelő elnökkel, Angela Merkellel folytatott küzdelemben. Tisztségéről 2004-ben lemondott, visszavonult a politika első vonalából és a 2009-es választáson már parlamenti képviselői helyért sem indult.

Elemzők konfliktusosként jellemzik Angela Merkelhez fűződő viszonyát, és azt valószínűsítik, hogy megpróbálja eltávolítani régi vetélytársát a kancellári tisztségből, ha megnyeri az elnökválasztást a CDU december 7-én Hamburgban kezdődő kétnapos tisztújító kongresszusán.

Miután Angela Merkel hétfőn bejelentette, hogy befejezi pártelnöki munkáját, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter is jelezte, hogy elindul a pozícióért.

Korábban három CDU-tag, Andreas Ritzenhoff marburgi vállalkozó, Jan-Philipp Knoop berlini egyetemi hallgató és Matthias Herdegen bonni jogászprofesszor jelentette be indulását. Egyikük sem ismert az országos politikában.

Kapcsolódók

Kimaradt?