Írországban nagy többséggel kiszavazták az istenkáromlás büntethetőségét

A népszavazáson résztvevők többsége igent mondott arra, hogy az ír alkotmányból eltávolítsák a blaszfémia büntethetőségét.

Mint azt korábban megírtuk, Írországban pénteken döntöttek arról, hogy az istentagadást büntető törvénykezés kikerüljön-e az alkotmányból.

A referendumon részt vevők 64,85 százaléka döntött igennel, 35,15 pedig nemmel szavazott – ez közel egymillió pró és 515 ezer kontra szavazatot jelent, a választásra jogosultak 43,79 százaléka járult az urnák elé.

Az Ateista Írország (Atheist Ireland) vezetője, Michael Nugent a The Guardiannek elmondta: ez azt jelenti, hogy megszabadultunk egy középkori bűntől az alkotmányunkban, amelynek soha nem szabadott volna ott lennie".

A lap emlékeztet rá: Írország nemrég még mélye konzervatív országnak számított, amelyet erősen befolyásol a Katolikus Egyház, nemrégh azonban legalizálták az azonos neműek közötti háazsságot és az abortuszt tiltó szigorú törvénykezéstől is megszabadultak – népszavazásokon.

Visszaszavazták a baloldali jelöltet

Pénteken döntöttek az elnöki pozícióról is az országban. Michael D. Higginst, a baloldali Munkáspárt jelöltjét újabb hét évre választották meg. Higgins 56 százalékot kapott, a második helyen levő Peter Casey alig 23 százalékot.

Kapcsolódók

Kimaradt?