Progresszív ligát hoz létre Bernie Sanders és Janisz Varufakisz

Progresszív, antifasiszta szervezetet hoz létre a volt amerikai elnökjelölt és korábbi görög pénzügyminiszter.

Bernie Sanders korábbi amerikai elnökjelölt és Janisz Varufakisz, Görögország volt pénzügyminisztere Progresszív Internacionálé néven hoznak létre nemzetközi szervezetet november 30-án, az amerikai Vermontban. Varufakisz a BuzzFeed Newsnak elmondta: meghívják az eseményre Mexikó megválasztott és nemsokára hivatalba lépő elnökét, Andrés Manuel López Obradort is.

A céljuk ellenpólust építeni Steve Bannon, Trump elnök korábbi tanácsadójának törekvéseivel szemben, aki egy szélsőjobboldali mozgalmat hirdetett meg Európában, a jövő májusi EP-választásokra. Varufakisz azt mondta ugyanakkor: az olasz szélsőjobboldali miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini és a német belügyminiszter, Horst Seehofer is tagjai a Bannon-féle csoportosulásnak.

Felváltanák a szélsőjobbot, de Merkelt és Macront is

Varufakisz nemrég létrehozott Európai Tavasz pártjának célja ellensúlyozni a nemzeti szuverenitás nevében az Európai Uniót gyengítő erőket, ugyanakkor az olyan politikusoknak is alternatívája akar lenni, mint a Emmanuel Macron francia elnök vagy Angela Merkel német kancellár.

A párt törekvései szerint az európai állampolgárok demokratikus kontrollja kell felváltsa a meg nem szavazott  vezetők hatalmát, illetve azt akarják, hogy erősebb beleszólása legyen a gazdaságpolitikába az EU-nak, így hatékonyabban fellépve az egyenlőtlenségek és klímaváltozás ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?