Kiszabadították a szeptemberben foglyul ejtett román tengerészt

Kiszabadították a legénység többi tagjával együtt azt a román tengerészt, akit a nigériai felségvizeken raboltak el a kalózok szeptember 22-én – közölte a külügyminisztérium.

A külügyi tárca közölte az Agerpresszel, hogy a román állampolgárságú férfiról jelenleg Románia Berni Nagykövetsége gondoskodik, a következő napokban érkezik haza az országba.

Adrian Mihălcioiu, a Tengerészek Szabad Szakszervezetének vezetője szeptember 25-én jelentette be, hogy a Glarus svájci hajó legénységének 12 elrabolt tagja között román állampolgárságú férfi is van: a hajó konstancai illetőségű, 60 éves gépüzemvezetője.

A gabonával megrakott hajó a nigériai felségvizeken tartott Port Harcourt irányába, és Bonny szigetétől 45 mérföldnyire járt, amikor szeptember 22-én kalóztámadás érte. A nigériai tengerészeti hatóságok szerint a kalózok gyors csónakokból, hosszú létrák segítségével tudtak felmászni a Glarus fedélzetére, majd elvágták a szögesdróthálókat, működésképtelenné tették a hajó kommunikációs berendezéseit, és a legénység 19 tagjából tizenkettőt elraboltak. A román tengerész mellett Fülöp-szigeteki, szlovén, ukrán, horvát és bosnyák állampolgárok is voltak a foglyul ejtett személyek között.

A Szállítók Nemzetközi Szövetsége (ITF) adatai szerint a Guineai-öbölben ebben az évben a szeptember 22-ei volt a 29-ik kalóztámadás. A világszerte elkövetett kalóztámadások 40 százaléka az említett térségben történik. Ennek dacára Nigéria nem engedélyezi a felségvizeire érkező hajóknak, hogy legénységük fegyverrel szerelkezzen fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?