Szili Katalin Junckerről: sajátos amnéziában szenved

Szili Katalin szerint a csillagok szerencsés együttállása tapasztalható az Európai Unióban az őshonos kisebbségek jogainak a kodifikálása tekintetében.

A miniszterelnöki megbízott a székelyföldi Baróton beszélt erről csütörtökön az Autonómia vagy megalkuvás című pódiumbeszélgetésen, amelyre Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezetének elnöke hívta meg.

Szili Katalin az esemény után az MTI-nek elmondta: egyfelől az őshonos európai nemzeti kisebbségek Minority SafePack nevű polgári kezdeményezése kényszeríti az Európai Uniót, hogy foglalkozzon a kisebbségek kérdésével. Ezt a folyamatot erősíti azonban az a határozat, amelyet Csáky Pál felvidéki képviselő javaslatára fogadott el februárban az Európai Parlament (EP) az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről, valamint az a határozattervezet, amelyet ugyanebben a témában a szintén felvidéki Nagy József terjesztett be, és amelyről november 13-án szavaz az EP plenáris ülése. Utóbbi tervezetről Szili Katalin elmondta, hogy azokat a minimális jogokat rögzíti, amelyeket a kisebbségek számára biztosítani kell.

A miniszterelnöki megbízott a pozitív fejlemények között említette azt is, hogy kedvező ítélet várható az Európai Unió bíróságán a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett, a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés ügyében. Hozzátette: reményei szerint hamarosan elkezdődhet ebben a kérdésben is az egymillió támogató aláírás összegyűjtése.

Szili Katalin azt a reményét is megfogalmazta, hogy a jövő évi EP-választás után felálló Európai Parlament és Európai Bizottság segíteni fogja a szabályozási folyamatot.

Juncker "sajátos amnéziában szenved"

A megbízott elmondta: a baróti fórumon nem hagyta szó nélkül Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek azt a kijelentését, hogy Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is. Szili Katalin úgy vélte, hogy Jean-Claude Juncker "sajátos amnéziában szenved". Nem emlékszik azokra a folyamatokra, amelyek a román egyesülés egyoldalú kinyilvánításától az Erdély elcsatolását kimondó 1920. június 4-i békediktátumig tartottak.

Szili Katalin felidézte: a pódiumbeszélgetésen a magyar nemzetpolitikáról is beszámolt, és úgy vélte, ezen a területen "finomhangolások kora" érkezett el.

Korodi: Junckernek meg kellett volna spórólnia ezt a kijelentést

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Krónika megkeresésére azt mondta, az Európai Bizottság elnökének felületességére utal a centenárium európai megünneplésének emlegetése. Az Európa újrarendeződéséhez vezető száz évvel ezelőtti történések nem vidám pillanatai Európának” – fogalmazott a képviselő, aki szerint Junckernek meg kellett volna spórólnia ezt a kijelentést, „amíg Románia nem nő fel legalább a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakhoz a nemzeti kisebbségeket illetően”.

Gulyás Gergely magyarországi kancelláriaminiszter a Pesti Srácoknak úgy fogalmazott: ellentétben a bizottság elnökével az érintett tagállamok képviselői a helyén tudják kezelni az említett szomorú történelmi eseményt. Hozzátette, ami Romániának győzelem, az Magyarországnak és különösen az erdélyi magyarságnak vereség. Ennek belátására Gulyás Gergely szerint képesnek kell lennie minden uniós politikusnak és vezetőnek, még akkor is, ha nem kizárható, hogy Juncker kijelentéseiben valósban volt megosztó szándék – írja a lap.

Megmagyarázta Juncker szavait a szóvivője

Juncker sajtófőnökhelyettese az Azonnali megkeresésére úgy fogalmazott: minden, ami Romániát érinti, Európát is érinti, és ez viszont is igaz – így értette Jean-Claude Juncker a mondatait. Mina Andreeva biztosította a lapot arról, hogy boldogan értesítené őket, ha főnöke részt venne a román ünnepi megemlékezésen, de jelenleg nem tud ilyen részleteket megosztani velük, sem jövőbeli eseményekkel kapcsolatos spekulációkba bocsájtkozni.

Annyit hozzátett, hogy a román kormány decemberben meglátogatja az Európai Bizottságot, és az EU-biztosok januárban Bukarestbe utaznak a soros elnökség nyitányára, tehát bőven lesz alkalma Junckernek megünnepelni a centenáriumot, amennyiben így dönt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?