Újból működik a Hubble-teleszkóp

Ismét szinte teljes üzemmódban működik a Hubble-űrteleszkóp, miután az amerikai űrkutatási hivatal szakembereinek sikerült kijavítani az űrtávcső egyik giroszkópjának a hibáját, amely miatt az űreszközt október eleje óta tartalék üzemmódban működtették.

A Föld körül 1990 óta keringő Hubble-űrtávcsőnek hat giroszkópja van, de az elmúlt hónapokban már csak három működött közülük, ezek egyike mondta fel a szolgálatot. Ezért az űrtávcsövet október 5-én biztonsági üzemmódba helyezték, tudományos anyaggyűjtését felfüggesztették a szakemberek.

Most azt tervezik, hogy elvégeznek néhány tesztet a giroszkóp teljesítményének felmérésére, és ha végeztek ezekkel, a Hubble visszatérhet a normális tudományos működéshez – tették hozzá.

Az űrteleszkóp nagyon értékes forrás a csillagászok számára, megfigyelési idejét alaposan beosztják, mert nagy rá az igény.

A Hubble magasan az atmoszféra felett működik, a légkör nem zavarja az észlelésben, ezért az ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni. Az általa küldött képek bepillantást engednek a világűr eddig ismeretlen mélységeibe, az egymást valósággal felfaló galaxisok látványos ütközéseibe, újabb csillaghalmazok születésébe.

Sikerült képet alkotni olyan távoli tájakról is, ahonnan a fénysugár több mint tízmilliárd évig utazott, mielőtt az űrtávcső kamerájába jutott, de a közelebbi égitestekről is páratlan részletességű felvételek születtek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?