Megfosztották belga állampolgárságától a Sharia4Belgium terrorszervezet egykori vezetőjét

Megfosztotta belga állampolgárságától a Sharia4Belgium terrorszervezet egykori vezetőjét kedden egy antwerpeni bíróság.

A helyi sajtó tájékoztatása szerint a fellebbviteli bíróság a döntést azzal indokolta, hogy a 2012-ben feloszlatott szalafista terrorista csoportot vezető Fouad Belkacem súlyosan megsértette állampolgári kötelességeit.

„Ügyfelemmel együtt meg fogjuk vizsgálni a lehetőségeket. Elképzelhető, hogy a semmitőszékhez fordulunk, aztán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához” – közölte Liliane Verjauw, az immáron csak marokkói állampolgársággal rendelkező elítélt jogi képviselője. Az ügyvéd elmondta, attól tart, hogy Belkacemmel példát akarnak statuálni, és következő lépésként ki fogják toloncolni Marokkóba, ami „katasztrófa lenne számára és a családja számára is, ott ugyanis nem mindig tartják tiszteletben a demokratikus értékeket”. „Mindent meg fogok tenni a kiutasítás megakadályozása érdekében” – hangsúlyozta.

A terrorszervezet működtetése miatt tizenkét éves börtönbüntetését töltő Belkacemet korábban gyűlöletbeszéd miatt is elítélték Belgiumban, amiért olyan videókat töltött fel az internetre, amelyekben a "hitetlenek" legyőzésére, szent háborúra szólított fel, illetve a saría, az iszlám törvénykezés bevezetését sürgette.

Belkacem volt a Sharia4Belgium szellemi vezetője, amely harcosokat toborzott a Szíriában küzdő dzsihadisták számára Belgiumban. A férfi a bíróság szerint számos fiatal radikalizálásáért felelős.

Kimaradt?