Velencei Bizottság: a büntetőjogi törvények módosításai gyengítik a korrupció elleni küzdelmet

A büntetőjogi törvények módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát - írta pénteken közzétett állásfoglalásában a Velencei Bizottság. Az államfő lemondásra szólította fel az igazságügyi minisztert.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete azt ajánlotta a román hatóságoknak, hogy értékeljék újra a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításait egy átfogó konzultáció során, és álljanak elő új, széleskörű társadalmi támogatottságot élvező és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő tervezettel.

A szakemberek aláhúzták, hogy ugyan a közbeszédben elsősorban a korrupcióellenes harc gyengítését emelik ki, a jogszabályoknak ennél jóval szélesebb körű hatásai lennének: a reformok más súlyos bűnügyek esetén is komolyan visszavetnék az igazságszolgáltatási rendszer hatékonyságát a nyomozás, a vádemelés és az ítélkezés terén.

Bírálták emellett azt is, hogy a román hatóságok túl gyorsan és nem elég átlátható módon fogadták el a módosításokat. A szervezet ajánlásokat is megfogalmazott a leginkább aggályos cikkelyekkel kapcsolatban.

Az igazságügyi törvényekkel is baj van

A Velencei Bizottság emellett néhány módosítással jóváhagyta a júliusban elfogadott előzetes véleményét az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosításáról. Az immár végleges állásfoglalás szerint ezen jogszabályok hátrányosan érintik az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét, negatív hatásuk van a korrupcióellenes küzdelemre.

A testület üdvözölte, hogy elhalasztották annak a vitatott rendelkezésnek a hatályba lépését, amely lehetővé teszi a bírák korkedvezményes nyugdíjazását, azonban közölte, hogy a nemrég bejelentett sürgősségi kiigazítások egyéb elemeit még nem vizsgálták, így ezekről csak később tud véleményt nyilvánítani.

Johannis lemondásra szólította fel Toadert

A Velencei Bizottság közleményére reagálva Klaus Johannis államfő közölte: határozottan elítéli Tudorel Toader igazságügyi miniszter „felelőtlen magatartását". Az elnök szerint a tárcavezető „végképp elvesztette hitelét”, ami elegendő ok arra, hogy lemondjon tisztségéről.

Szerinte a miniszter csak ürügyként használta fel a Velencei Bizottság ajánlásait az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet kiadására, ez ugyanis olyan előírásokat tartalmaz, amelyeknek nincs közük a szakértői testület javaslataihoz, sőt, néhány ellentmond ezeknek, és fokozza az európai partnerek aggodalmát - áll az Államelnöki Hivatal közleményében. 

Johannis szerint Tudorel Toader mandátuma során számos igen vitatott döntést hozott, a héten elfogadott rendelet is ezek közé tartozik. „Ezáltal az igazságügyi miniszter végképp elvesztette hitelét, ami alapos ok arra, hogy benyújtsa lemondását” – mutat rá a közlemény. 

Toader replikázott

A tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben válaszolt Johannisnak. Szerinte egy normális világban nem fordulhatna elő, hogy az államfő olyan törvénytervezetek miatt kérje az igazságszolgáltatási miniszter lemondását, amelyek kidolgozásában nem vállalt szerepet. „Továbbra is érvényben marad az, amit a tegnap mondtam: előbb dokumentálódjunk, s csak utána beszéljünk!” – szórt oda az államfőnek Tudorel Toader.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?