Házkutatást tartottak a francia radikális baloldal székhelyén

Házkutatást tartottak kedden a francia hatóságok Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország párt elnökének otthonában, a párt székházában, valamint a pártvezető korábbi asszisztenseinél - tudtatták a párt politikusai.

Hivatalos források szerint az intézkedéseket a korrupció elleni központi hivatal rendelte el a párizsi ügyészség által a párttal szemben indított két előzetes eljárás keretében.  A Lázadó Franciaország ellen az állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állások ügyében folyik vizsgálat, valamint Jean-Luc Mélenchon tavalyi elnökválasztási kampányszámláinak hiányosságai miatt.

A párt szerint "politikai, rendőri és igazságügyi erőszak indult Jean-Luc Mélenchon és a Lázadó Franciaország" ellen, amely "kitalációkra épül".

"Mindenhol házkutatást tartottak nálunk. A nemzetgyűlési csoport főtitkáránál, a volt asszisztenseimnél, akikhez reggel 7 órakor érkeztek a zsaruk, elvették a telefonjaikat és a számítógépeiket. A Baloldali Párt székhelyén, amelynek tagja vagyok, és a Lázadó Franciaország székhelyén is" - mondta élő Facebook-bejelentkezésében Jean-Luc Mélenchon, miközben a nyomozók éppen házkutatást tartottak a lakásában. "Tessék, ezt műveli az új belügyminiszter és igazságügyi miniszter az egész országban, hogy megfélemlítsenek. Azt kérem mindenkitől, hogy ne féljenek, tiltakozzanak, mert ez nem igazságszolgáltatás" - tette hozzá.

A pártelnök nem sokkal később személyesen is megjelent a pártszékház előtt aktivisták gyűrűjében, akik azt skandálták, hogy "Ellenállás! Ellenállás!".

A francia radikális baloldali ellenzék vezetője ellen 2017. június 27-én Sophie Montel, a Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) európai parlamenti képviselője tett panaszt, akinek egy korábbi feljelentése alapján a párizsi ügyészség mintegy húsz francia EP-képviselő ellen indított bizalommal való visszaélés gyanúja miatt előzetes vizsgálatot. Sophie Montel újabb feljelentése alapján a vádhatóság Jean-Luc Mélenchon mellett - aki 2009 és 2017 között volt európai parlamenti képviselő - négy korábbi asszisztensére is kiterjesztette a vizsgálatot.

A Nemzeti Frontot hasonló vádak érték

A Lázadó Franciaország ellen azután érkezett panasz, hogy az Európai Parlament csaknem 7 millió euróra becsüli a kárt, amelyet a korábbi Nemzeti Front okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2009 és 2017 között franciaországi alkalmazottait, akik nem végeztek munkát az EP-ben. Eddig a párt 14 vezetője és képviselője, köztük Marine Le Pen pártelnök ellen indult eljárás visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával.

A másik ügyészi vizsgálat Jean-Luc Mélenchon 2017-es elnökválasztási kampányszámláit érinti, amelyeket egyébként a kampányfinanszírozásért felelős hatóság 2018. február 13-án jóváhagyott, de jelezte, azokon "jelentős módosítások" történtek: a 10,7 millió eurós összkiadásban mintegy 435 ezer eurós kiadást kellett utólag igazolnia a pártnak. Az elnökválasztáson negyedik helyen végzett pártelnök végül 6 millió eurós összegben kapott visszatérítést az államtól. A párizsi ügyészség ennek ellenére májusban vizsgálódni kezdett az esetleges szabálysértések ellenőrzése végett, a többi jelölt kampányszámláit rendben találta.

Kapcsolódók

Kimaradt?