Ukrán külügyminiszter: a kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Pavlo Klimkin szerint a nemrég elfogadott oktatási törvény nem a magyarok ellen van, a kettős állampolgárok listázása pedig semmi rosszat nem jelent.

Interjút adott a magyar közmédiának Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter. A politikus az M1-nek a nyelvtörvényről és a kettős állampolgársági vitáról is beszélt.

Kijev nem akarja asszimilálni a magyarokat, éppen azért szeretné javítani az ukránnyelv-ismeretüket, hogy megmaradhassanak magyarként – nyilatkozta Klimkin. A külügyminiszter szerint a nyelvtörvény valóban az ukrán nyelvet támogatja, de úgy, hogy közben nem szól bele a kisebbségek nyelvhasználatába. A magyar nyelvű oktatást sem akarják teljes mértékben ukránra változtatni, csupán a történelem, a földrajz és a jogi ismeretek tanításának nyelvét, vagyis „csak azokat a tárgyakat, amelyek szükségesek Ukrajna ismeretéhez és a helyben boldoguláshoz”.

A miniszter szerint a magyar közösség tudatosan gerjeszti a félelmet az oktatással összefüggésben.

Klimkin provokációnak minősítette, hogy a magyarországi média "halállistának" nevezte a magyar állampolgárságú kárpátaljaiak adatait közzétevő Mirotvorec honlap összeírását. Szerinte a magyarokat mindez nem fenyegeti, az oldalt ráadásul egyik ukrán állami szerv sem támogatja, a kikerült adatok az oroszoktól is származhattak.

Pavlo Klimkin elítélte az ukrán parlament honlapjára kikerült indítványt, amely a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok kitoloncolását szorgalmazza. Azt ugyanakkor továbbra is fenntartja, hogy a kettős állampolgárság ellenkezik az ukrán törvényekkel.

A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük, Ukrajna uniós és euroatlanti integrációja pedig Magyarország számára is fontos. A megegyezés érdekében viszont a magyar félnek meg kell gondolnia, hogy milyen kijelentéseket tesz – jelentette ki a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?