Cáfolja Kína a gazdasági kémkedést

Kína elutasítja az összeesküvésről és gazdasági kémkedés kísérletéről szóló washingtoni vádakat, amelyekkel egy állampolgárát illetik - mondta sajtótájékoztatóján Lu Kang külügyi szóvivő csütörtökön, miután vádat emeltek egy kínai férfi ellen gazdasági hírszerzés gyanújával az Egyesült Államokban.

John Demers, a nemzetbiztonságért felelős amerikai igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak elmondta: a férfi az amerikai repülőgépiparra és űrhajózásra vonatkozó ipari és kereskedelmi kémkedést végzett, és a feltételezések szerint a kínai állambiztonsági minisztérium munkatársa. Pekingben ez a minisztérium a felelős a külföldi hírszerzésért és az elhárításért. "Nem tűrhetjük, hogy egy nemzet ellopja szellemi munkánk gyümölcseit" – fogalmazott Demers.

"Az amerikai vádak teljes mértékben légből kapottak" - jelentette ki a sajtó előtt Pekingben.

Hszü Jan-csün kínai állampolgárt Belgiumban tartóztatták le még április elején, és kedden kiadták az Egyesült Államoknak. A vád szerint Hszü 2013 óta vezető amerikai repülőgépgyártókat és iparági szakembereket vett célba, hogy "rendkívül érzékeny" műszaki információkat szerezzen meg.

Hszü ellen összeesküvés és gazdasági kémkedés kísérlete miatt emeltek vádat. A bűncselekményért az Egyesült Államokban 15 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki. Kereskedelmi titkok megszerzése céljából elkövetett összeesküvésért 10 esztendeig tartó szabadságvesztés a büntetési tétel.

Kapcsolódók

Kimaradt?