Erdoğan Budapesten: már megkezdődött a menekültek visszatelepülése

Törökországban 3,5 millió szíriai és 500 ezer iraki menekült él, és az ankarai vezetés a menekültkérdésben segítséget vár európai és más országoktól - mondta Recep Tayyip Erdoğan, a Török Köztársaság elnöke kérdésre válaszolva hétfőn Magyarországon, az Országházban.

A török államfő az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott: "ha minden kaput megnyitnánk, akkor egész más kép tárulna elénk." Egyúttal azt is elmondta, hogy már megkezdődött a menekültek visszatelepülése, több ezer szíriai már visszatért hazájába.

Erdoğan hangsúlyozta: a két ország együttműködése több területen kitűnő. Kitért a felső szintű stratégiai tanács munkájára, közölve: jövő tavasszal lehet a tanács következő ülése, ezúttal Magyarországon. Az ülés újabb lendületet adhat a kétoldalú stratégiai együttműködésnek - mondta.

A török elnök megköszönte Magyarországnak a török európai uniós csatlakozáshoz nyújtott támogatását. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a folyamat már 1963-ban megkezdődött, és mindeddig csak "hitegették" Törökországot, amit az EU egyetlen más országgal sem tett. Azt mondta, az uniónak el kell döntenie, fel akarja-e venni Törökországot vagy sem, mert "elértünk a türelem határához" (a törökroszági tisztogatásokról, az emberi jogokkal szembeni súlyos visszaélésekről nem esett szó).

Recep Tayyip Erdoğan arról is beszélt, hogy a gazdasági vegyes bizottság a jövő hónapban ül össze ismét, és a turizmusban rejlő lehetőségekről beszélnek majd, valamint arról, hogy a világ különböző pontjain milyen közös befektetésekre nyílik lehetőség. A török légitársaság Budapest és az indiai Mumbai között közvetlen járat indítását tervezi - tette hozzá.

Orbán gratulált a menekültek befogadásához

Obán Viktor elismerését fejezte ki azért, mert Törökország befogadó országként a szomszédjaiból hozzá menekülők közül több milliót befogad és gondoskodik róluk. Köszönetet mondott továbbá a török elnöknek, hogy országa maradéktalanul betartja az EU-val kötött megállapodást, amely szintén előfeltétele Európa biztonságának.

Orbán szerint a magyar külpolitikának három fővárosra kell mindig nagyon figyelnie, Ankarára, Moszkvára és Berlinre, ez az a három nagyhatalom ugyanis, amelyeknek vonzáskörzetében éli Magyarország az életét sok száz éve óta. Ezért fontos - folytatta -, hogy Törökországgal mindig kiegyensúlyozott, rendezett és pozitív legyen Magyarország viszonya, és "a két ország kapcsolata a tisztelet alapján nyugszik".

A török EU-csatlakozásra vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt felelte: Magyarország eddig is támogatta Törökországot, és ezután is támogatni fogja. Szerinte Európának el kellene döntenie, mit akar, ha ugyanis valóban jelentős befolyású világpolitikai szereplővé akar válni a kontinens, akkor meg kell találnia az együttműködés megfelelő formáját Törökországgal. "Az, amit most csinálunk, őszintétlen" - fogalmazott, majd az EU-török tárgyalásokra utalva hozzáfűzve: nem emlékszik olyan esetre, amikor több tárgyalási fejezetet is megnyitottak, de egyet sem zártak le, ahogyan olyanra sem, hogy miközben az EU tárgyalási szándékát jelzi egy tagjelöltnek, közben jelentős uniós tagállamok kijelentik, "soha nem fogjuk felvenni ezt az országot az EU-ba".

Kapcsolódók

Kimaradt?