Igazságügy: kérdéseket tett fel az Európai Bizottság Bukarestnek

Levelet küldött az Európai Bizottság (EB) a román hatóságoknak az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyv módosításait érintő kérdésekkel - erősítette meg az erről szóló médiaértesüléseket az EB egyik illetékese.

A Bizottság figyelemmel követi a romániai helyzetet, különös tekintettel az igazságügyi törvényekkel és a büntető törvénykönyvvel kapcsolatos fejleményekre, vizsgálja az ezeket érintő módosításokat, azt, hogy ezek összhangban vannak-e az EU-s törvényekkel, és "pontos és részletes kérdéseket" tartalmazó levelet küldött a romániai hatóságoknak e témával kapcsolatban - nyilatkozta az Agerpresnek az EB egyik szóvivője.

Október 3-án a romániai jogállamiság helyzetéről tárgyaltak az Európai Parlament plenáris ülésén, a vitán Viorica Dăncilă miniszterelnök és az EB első alelnöke, Frans Timmermans is jelen volt. Utóbbi felszólalásában rámutatott, a korrupció elleni küzdelem és az igazságszolgáltatás függetlensége elengedhetetlen ahhoz, hogy Románia az EU erős országa legyen.

Hozzátette, amennyiben az illetékes román hatóságok figyelmen kívül hagyják az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyv módosításaival kapcsolatban megfogalmazott kifogásokat, és a vitatott jogszabályok a jelenlegi formában lépnek érvénybe, "a Bizottság levonja a megfelelő következtetéseket", és a rendelkezésére álló minden eszközt felhasznál majd, beleértve a romániai igazságügyi reformot figyelemmel követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV) is.

Viorica Dăncilă miniszterelnök felszólalásában rámutatott, az MCV keretében Romániáról készült jelentésekben nem esik szó a jogsértésekről, sem a hírszerző szolgálatok és az igazságszolgáltatási intézmények közötti titkos együttműködési megállapodásokról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?