Döntött a San José-i törvényszék Elena Udreáék sorsáról

Elena Udrea és Alina Bica kéthónapos előzetes letartóztatását rendelte el csütörtökön a San José-i törvényszék. Ez idő alatt várhatóan eldől, hogy kiadja-e Costa Rica a két szökésben lévő elítéltet Romániában – számolt be a Digi24 az Interpolra hivatkozva.

Mint korábban írtuk, a volt turisztikai minisztert és a szervezett bűnözés elleni ügyészség egykori vezetőjét szerdán vették őrizetbe a hatóságok Costa Ricán a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete (Interpol) körözése alapján.

Udreát júniusban hat év börtönbüntetésre ítélték megvesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt, Bicára június végén négy év börtönbüntetést szabtak ki bűnpártolás miatt. Bicát baráti viszony fűzi Udreához.

Románia kérte a két 44 éves nő kiadatását, az Interpol Costa Ricán szerdán vette őrizetbe őket. A román sajtó szerint csak azért most, mert szerdán kapott erre utasítást a központtól az Interpol San José-i irodája. Korábban mindkét volt tisztségviselő politikai menedékjogot kért a Costa Rica-i hatóságoktól, kérelmüket még nem bírálták el.

Veronel Radulescu, Udrea ügyvédje azt nyilatkozta: nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a bíróság kiadja védencét. Azzal érvelt, hogy a politikus nemrég szült, gyermeke Costa Rica-i állampolgár, a helyi törvények pedig tiltják a gyermek és édesanya szétválasztását. A Costa Rica-i Interpol vezetője ezzel szemben azt nyilatkozta egy csütörtöki sajtótájékoztatón: semmilyen jog akadálya nincs Elena Udrea gyermekével együtt történő kiadatásának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?