Észak-Korea amerikai bázisokat fenyeget

Az észak-koreai hadsereg térségbeli amerikai támaszpontokat fenyegetett meg csütörtökön válaszul arra, hogy B-52-es vadászbombázók gyakorló repülést végeztek Dél-Korea légterében az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata keretében.

Az északi legfelsőbb katonai parancsnokság közölte, hogy precíziós fegyvereinek hatósugarán belül van az amerikai haditengerészet egy-egy támaszpontja Guam és Okinava szigetén, és provokáció esetén megtámadja ezeket a bázisokat. "Nem tűrjük, hogy az Egyesült Államok nukleáris csapásmérést gyakoroljon bennünket célba véve, és ezt súlyos figyelmeztetésnek állítsa be" - közölte a legfelsőbb parancsnokság szóvivője.korea

A KCNA észak-koreai hírügynökség a fenyegetést tartalmazó közleményben utalt arra, hogy a Guamon lévő Anderson légitámaszpontról szállnak fel B-52-es vadászbombázók, Japánban állomásoznak amerikai atom-tengeralattjárók, illetve Okinava szigetén is van amerikai haditengerészeti támaszpont.

Phenjan szerdán "szigorú" megtorlással fenyegette meg az amerikai erőket arra az esetre, ha folytatódik a B-52-esek repülése. Mindeközben a dél-koreai országegyesítési minisztérium jelentése szerint a phenjani vezetés - valószínűleg légvédelmi gyakorlat keretében - riadókészültségbe helyezte csütörtökön a hadsereget és az állami rádión keresztül a lakosságot is.

Kimaradt?