Megemelte dolgozói bérét a világ leggazdagabb embere

Hónapok óta erős nyomás helyezkedik az Amazonra a szemtelenül alacsony bérek miatt, ezért emeltek a béreken.

Jeff Bezos, aki  januárban 104,4 milliárdos vagyonnal bírt, ma meg már több mint 150 milliárd dollárja van, bejelentette: emelik a dolgozók bérét az Amazonnál. Bezost számos kritika érte, hiszen míg ő 10 másodperc alatt többet keres egy átlagos Amazon-dolgozó teljes évi kereseténél, a dolgozók más hasonló cégekhez képest is rosszul árnak, és még állami támogatásra is szorulnak.

Nem szólva arról, hogy az Amazon nem fizet jövedelemadót Amerikában, adókedvezményt is kapott a Trump-kormányzattól, és az adóparadicsomokat is kedveli. Korábban az is kiderült, az Amazonhoz tartozó Whole Food üzletlánc oktatóvideóban segít a tulajdonosoknak abban, hogy ellenálljanak a béremelést követelő dolgozóknak, és megakadályozzák a szervezkedést.

Az Egyesült Államokban dolgozó több mint 250 ezer alkalmazott bére emelkedik 15 dollárra óránként és tovább százezeré, akik a karácsonyi időszakban dolgoznak, Nagy-Britanniában pedig a londoni régióban 13,60 dollár, azaz 10,50 font lesz az óránkénti bér.

Bezos azt mondta: meghallgatták a kritikusokat, "keményen gondolkodtak" azon, hogy mit akarnak, "és úgy döntöttünk, hogy vezetni akarunk". Hozzátette: "izgatottak" a változástól és a többi céget is arra biztatják, csatlakozzanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?