Elrettentő példaként emlegette Orbán Viktort a német államfő

Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfői beszédében  azt mondta, Németország és legközelebbi európai szomszédjai a fájdalmas tapasztalataik miatt a jogállami biztosítékokra alapozták berendezkedésüket. Németországban a nemzetiszocialista múlt tanulságaként, számos szomszédos országban pedig a kommunista uralom felszámolása után építettek fel demokratikus rendszereket.

Ezért az önkényes hatalomgyakorlást korlátozó biztosítékok nélkülözhetetlenek, a szabad jogállam lényegi elemét jelentik, mégis úgy tűnik, hogy törékennyé vált a jogállamiság és az emberi jogok körüli közmegegyezés, hiszen egyes országokban, az Európai Unióban is megkérdőjelezik a liberális demokráciát és a jogállamot, és erősen korlátoznak, vagy akár meg is szüntetnek struktúrákat és jogi biztosító mechanizmusokat - mondta Steinmeier.

A dpa hírügynökség beszámolója alapján a hivatalos szövegtől eltérve megjegyezte, hogy ennek belátásához elég tanulmányozni Orbán Viktor magyar kormányfő legutóbbi tusnádfürdfői beszédét.

A hivatalos szöveg szerint hozzátette, hogy a tekintélyelvűség igényével fellépő kormányok gyakran első lépésként csorbítják a bíróságok függetlenségét, korlátozzák az alapjogokat és a jogállamiságot biztosító előírásokat, és a független tisztségviselők helyére szolgálatkész embereket ültetnek.

Az államfő azt mondta, noha Európa egyes részein fellendülőben van az illiberális demokrácia gondolata, ez egy olyan rendszer, amelyben a liberális demokráciának az értékei már nem központi elemek. Vagyis demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia - fejtette ki Frank-Walter Steinmeier.

Mint mondta, a szabad társadalmaink és államaink vívmányaival szembenálló tendenciák miatt le kell szögezni, hogy az európai jogi kultúra alapján nyugvó liberális nyugati demokrácia európai vívmány, Európa pedig jogközösség, amely kiáll a hatalmi ágak szétválasztása, a jogállam, a kisebbségek védelme, az alapjogok érvényesítése és a független bíróságok mellett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?