Az EU és a NATO is üdvözölte az érvénytelen macedóniai népszavazást

Üdvözölte az Európai Unió és a NATO is hétfőn az ország nevének megváltoztatásáról kiírt előző napi macedón népszavazás eredményét, kiemelve, hogy az igenek voltak elsöprő többségben, még ha a részvétel alatta is maradt az érvényességi küszöbnek.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos gratulált azoknak az állampolgároknak, akik kinyilvánították vasárnap a véleményüket, éltek demokratikus szabadságjogaikkal. "Az igenek nagyon jelentős többsége mutatja, hogy széleskörű a névvita rendezését célzó egyezmény és az ország euroatlanti integrációjának támogatottsága" - írta Twitter-üzenetében az osztrák biztos.

Hangsúlyozta, azt várja a macedón politikai vezetőktől, hogy az ország érdekében tartsák tiszteletben a döntést és járjanak el felelősséggel.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a történteket "történelmi lehetőségnek" nevezte a nyugat-balkáni térség államainak megbékélése és európai integrációja szempontjából, és sürgette az alkotmánymódosítást az eredménynek megfelelően. Aláhúzta: az Európai Unió teljes mértékben támogatni fogja Macedóniát és a lakosságot a folyamatban.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ugyancsak üdvözölte az igenek túlnyomó többségét. "A politikai vezetőknek és a pártoknak konstruktívan és felelősségteljesen kell cselekedniük, hogy megragadják ezt a történelmi lehetőséget. A NATO ajtaja nyitva áll, de nemzeti szinten is minden eljárást teljesíteni kell" - írta a katonai szövetség vezetője a Twitteren.

Az eredményt egyebek mellett az amerikai külügyminisztérium is üdvözölte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?