Több száz Uber-sofőr tüntetett Madridban


-A A+Több száz, az Uber és a Cabify alternatív, közösségi személyszállító cég alkalmazásában álló sofőr tüntetett a taxisok ágazati monopóliuma ellen Madridban csütörtökön.

„A verseny az jó", „Hagyjanak minket dolgozni", „Mi nem törünk autókat" skandálták az utcára vonulók, akik magasba tartott transzparenseire egyebek mellett azt írták: „Végre van munkám, ne vedd el!", „Az én munkám is ugyanolyan tisztességes". A tiltakozó menet élén negyven dudáló autó haladt a belváros Paseo de la Castellana nevű sugárútján nyolc sávból hatot elfoglalva. Eduardo Martín, az Unauto nevű érdekképviselet elnöke elmondta: kifogásolják, hogy a spanyol kormány várhatóan pénteken rendeletet fogad el a szektor szabályozásáról, ám annak tartalmát ők továbbra sem ismerik, arról velük nem egyeztettek.

„Hol a párbeszéd?" tette fel a kérdést, hangsúlyozva, hogy a 15 ezer dolgozó megélhetése a tét, miközben úgy tűnik, a kormány a taxisok monopóliumának kedvez. Tiltakozásként az Uber és a Cabify szerdán ingyen szállította az utasokat, pénteken pedig az utcai tiltakozóakció megismétlésére készül.

Spanyolországban július végén csaknem egy hétig tartó sztrájkot tartottak a taxisok több városban is, követelve, hogy az illetékes minisztérium garantálja a törvényi előírások betartását, ugyanis a megengedettnél több Uber és Cabify autó működik, továbbá szerintük az ágazati követelmények nem egyformák, így a verseny nem tisztességes.

A taxisok tiltakozása több alkalommal is erőszakos cselekményekbe fordult, a spanyol rendőrséghez több mint 60 feljelentés érkezett Uber vagy Cabify sofőröktől az őket ért fizikai agresszió vagy az autójuk megrongálása miatt.

A sztrájknak az vetett véget, hogy a spanyol fejlesztési minisztérium ígéretet tett a taxisok fő követelésének teljesítésére, miszerint engedélyezik, hogy az önkormányzatok helyben is szabályozzák az Uber és Cabify működését. Ez azt jelenti, hogy az állami előírásokon túl a területükön akár szigoríthatják, korlátozhatják az alternatív szolgáltatók működését.

Spanyolországban úgynevezett VTC-engedélyhez köti a törvény az alternatív személyszállítást, és számukat ráadásul maximálja is: 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehet kiadni. A hivatalos adatok szerint augusztusban több mint 65 ezer taxiengedély volt érvényben, VTC-engedélyből pedig több mint 10 ezer.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X