Felemás módon ítélte el Washington a rohingják elleni népírtást

Az amerikai külügyminisztérium szerint a mianmari hadsereg tömeggyilkosságok, tömeges nemi erőszak, és egyéb kegyetlenségek előre kitervelt, összehangolt kampányát folytatta Mianmar rohingya muszlim kisebbsége ellen.

Az amerikai külügy által írt jelentés nem nevezte a rohingyák elleni fellépést népirtásnak vagy emberiesség elleni bűncselekményeknek, pedig az ENSZ korábbi jelentésében annak titulálta.

A nyugat-mianmari Arakán államból 2017. augusztus vége óta a rohingya muszlim kisebbség csaknem 700 ezer tagja menekült Bangladesbe az után, hogy a mianmari hadsereg – megnevezése szerint – tisztogató akcióba kezdett rohingya felkelők mianmari biztonsági állások elleni összehangolt támadását követően.

Az amerikai külügyi jelentést több mint ezer, Bangladesben tartózkodó rohingyával készített interjúra alapozták. A 20 oldalas dokumentum mindazonáltal megállapította, hogy a hadsereg hadműveleteinek célja a rohingyák terrorizálása, illetve az országból történő kiűzése volt.

Az interjúalanyok szerint a mianmari katonák csecsemőket és kisgyermekeket öltek, élve temettek el embereket, vagy éppen nyilvánosan erőszakoltak meg nőket.

Washington múlt héten rendelt el büntetőintézkedéseket két mianmari gyalogos hadosztály, valamint három hadseregparancsnokok és a határrendőrség vezetője ellen. A szankciók által érintett személyek amerikai javait zárolják, és megtiltják, hogy amerikai állampolgárok bármiféle üzleti kapcsolatba kerüljenek velük.

Washington bejelentette, hogy 185 millió dolláros humanitárius segítséget nyújt az arakáni erőszak miatt földönfutóvá vált rohingyák megsegítésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?