Pakisztán: másfél millió afgán menekült kap állampolgárságot

Előreláthatóan másfél millió afgán menekült kapja meg a pakisztáni állampolgárságot Imran Hán miniszterelnöktől.

A miniszterelnök Karacsiban tette közzé a döntést vasárnap, amely meglepetésként érte az embereket. "Az afgánok, akik gyerekei Pakisztánban születtek és nevelekedtek, isten akaratával állampolgárságot kapnak, mert ez az országokban a bevett gyakorlat" – fogalmazott Imran Hán.

Az egykori krikettsztárként ismert miniszterelnök, akinek pártja július végén nyerte meg a választásokat, hozzátette: "Ők emberek. Hogyan lehet az, hogy megfosztottuk őket és nem oldottuk meg 30-40 éven át, hogy személyazonossági igazolványt adjunk nekik és útlevelet?"

Hán a rohingja közösség számára is hasonló lépést ígért.

A menekültek évek óta a pakisztáni társadalom perifériáján élnek. Az országban él egyébként a legtöbb menekült a világon, akik többségét képezi 2,7 millió afgán. A többségük az 1979-es szovjet invázió után jutott el Pakisztánba, mások később, az erőszak és gazdasági bizonytalanság miatt menekültek el. Az ENSZ felmérései szerint hatvan százalékuk Pakisztánban született, ezek alapján valószínűsíthető, hogy a döntés 1,5 millió afgán menekültre érvényes. 2016-ban 600 ezer agfán menekültet toloncoltak ki az országból.

Kérdés ugyanakkor, hogy Hán tisztázta-e álláspontját a hadsereggel, amely hagyományosan uralja az országban a menekültpolitikát. A hadsereghez közel álló külügyminiszter, Shah Mehmood Qureshi éppen egy nappal Hán beszéde előtt mondta azt, hogy egy "méltóságteljes, fenntartható visszahonosításra" van szülkség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?