Kína: Svédország emberi jogokat sértett két turistával szemben

Kínai turisták miatt alakult ki diplomáciai feszültség Svédország és Kína között.

Bocsánatkérést vár Kína, amiért szerintük "brutálisan bántalmaztak" két kínai turistát szeptember 2-án svéd rendőrök. A Zeng család - két szülő és gyerekük - egy stockholmi hostelbe a szállásfoglalás előtt néhány órával érkezett. Arra kérték őket, hogy az előcsarnokban várakozzanak, majd, hogy távozzanak - ekkor a rendőrség erővel távolította el őket.

Videófelvételen látható, ahogyan a rendőrök eltávolítják a családot, a fiú pedig azt kiáltja, "ez gyilkosság!". Egy másik felvétel azt mutatja, ahogyan a földön fekve sírnak és az anya kínaiul mondja, hogy mentsék meg.

A fiú elmondta: arra kérte a hostel munkatársait, maradhassanak az idős és beteg szülei ott, amíg nem szabadul fel a szobájuk. Ezt a személyzet visszautasította és rendőrséget hívtak. A hostel menedzsere azt mondta, egy nappal a szállásfoglalás előtt érkezett a család és nem tettek eleget a kérésnek, hogy távozzanak. A rendőrség akkor érkezett ki szerinte, amikor a kínai turisták sértegető megjegyzéseket kezdtek tenni. 

A kínai konzulátus álláspontja szerint a rendőrség emberi életeket veszélyeztetett és alapvető emberi jogokat sértett meg.

Az eset újabb fejezetet nyit a Svédország és Kína közötti egyéb diplomáciai feszültségek mellé: a dalai láma  akit Peking erőszakos szeparatistának tekint Tibet miatt – Svédországba látogatott nemrég, Kína pedig Gui Minhai, kínai születésű, svéd állampolgárt tartja őrizetben.

Kapcsolódók

Kimaradt?