Juncker: utasítsuk el azt a nacionalizmust, amely bűnösöket keres

Az Európai Unió a béke záloga a kontinensen, ezért nagyobb tiszteletet érdemel, nem szabad bemocskolni - jelentette ki  évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

"Örüljünk neki, hogy békés kontinensen élhetünk, olyan Európában, amely az uniónak köszönhetően békés" - mondta Jean-Claude Juncker. "Utasítsuk el azt a nacionalizmust, amely bűnösöket keres az együttélést lehetővé tévő megoldások helyett" - tette hozzá.

Juncker hangsúlyozta, hogy az EU szuverenitása a tagállamok szuverenitásából ered, nem lép annak helyébe. A nemzeti szuverenitás megosztása erőssebbé teszi az unió országait - mutatott rá. "Az európai szuverenitás soha nem mások ellen irányul, Európának a nyitás és a tolerancia kontinensének kell maradnia. Európa soha nem válhat erődítménnyé, amely hátat fordít a világnak, a szenvedők világának" - mondta.

Migráció: "nagyobb a haladás, mint azt egyesek elismerik"

Az Európai Unió jóval nagyobb haladást ért el a migrációs helyzet kezelése terén, mint azt egyesek elismerik, az elmúlt években töredékére esett a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma - közölte Juncker.

A Földközi-tenger keleti térségében 97 százalékkal, a középső részén mintegy 80 százalékkal csökkent az érkezők száma, és az uniós erőfeszítések nyomán több ezer ember életét sikerült megmenteni - mondta Juncker. Hozzátette, hogy a helyzet kezelését célzó hét bizottsági javaslat közül ötöt már elfogadtak.

A tagállamok ugyanakkor még nem találták meg a megfelelő egyensúlyt a felelősség és a szolidaritás között - emelte ki, és ezért felszólította az EU soros osztrák elnökségét, hogy tegye meg a döntő lépéseket a tartós, kompromisszumos megoldás érdekében.

Egyes országokban aggasztó a jogállamiság helyzete

A helyzet egyes uniós tagállamokban továbbra is rendkívüli aggodalommal tölti el az Európai Bizottságot, meg kell indítani az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást azon országok ellen, amelyekben a jogállamiság veszélybe került - szögezte le.

Juncker teljes támogatásáról biztosította a jogállamisági vitákban Frans Timmermanst, a brüsszeli testület első alelnökét, akinek "tárcájához" a jogállamiság kérdése tartozik. Emellett pedig arról is beszélt, hogy vissza kell térni a kompromisszumkeresés művészetéhez, az ugyanis "nem meggyőződéseink vagy értékeink feladását jelenti".

Új partnerségre van szükség Európa és Afrika között

Európa és Afrika közötti beruházási és munkahelyteremtési partnerség létrehozására tett javaslatot Juncker, amelynek nyomán - mint mondta - a várakozások szerint már öt éven belül akár 10 millió munkahely jöhetne létre Afrikában.

"Afrikának nem adományokra, hanem valódi és tisztességes partnerségre van szüksége" - mondta Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén. Mint rámutatott, ez az EU-nak is hasznára válna, ugyanis 2050-re Afrika lakossága eléri a 2,5 milliárdot.

Kiemelte: Afrika kereskedelmének 36 százalékát az EU-val bonyolítja le, miközben ez a szám Kína esetében 16, az Egyesült Államok esetében pedig 6 százalék, de ez még nem elég. A számos afrikai országgal létrejött kereskedelmi egyezményeket egy kontinensek közötti szabadkereskedelmi megállapodássá kellene alakítani - vélekedett.

Arról korábban írtunk, hogy Kína és Oroszország hogyan hálózza be Afrikát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?