FRISSÍTVE - Lezajlott a vita a Sargentini-jelentésről, szerdán szavaz az EP

FRISSÍTVE: Lezajlott kedd délután az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről. A képviselők szerdán szavaznak róla. Ha elfogadják, Magyarország súlyos szankciókra számíthat.

Judith Sargentini EP-képviselő vitaindítóként a róla elnevezett jelentésről elmondta, gyakran még régi tagállamok sem tesznek ezeknek eleget maradéktalanul az EU-s alapelveknek. Említette a civil szervezeteket, amelyeket ellehetetlenítenek Magyarországon, a különböző egyházakkal szembeni diszkriminációt, és azt, hogy a kormányhoz közeli emberek, akár családtagok is meggazdagodtak közpénzekből.

A jelentés júniusi megírása óta semmi nem javult, sőt, a propaganda erősödött, a CEU működése kérdéses, elfogadták a civil szervezetek elleni törvényt - tette hozzá. A tagállamok szemet hunytak a visszaélések fölött, mondta.

Az Európai Néppárt frakciójában ülő Ingeborg Gräßle képviselő szerint romlott az EU-s pénzek kezelése Magyarországon, kijátsszák a szabályokat. Maria Noichl az esélyegyenlőségi szakbizottságtól arra kérte a magyar kormányt, írja alá a nőket védő isztambuli egyezményt.

Petra Kammerevert, az EP Kulturális Bizottságának elnöke azt mondta, nemcsak a kutatás és oktatás szabadságát korlátozzák, hanem az egyetemek autonómiáját is.

Franz Timmermans, az EB alelnöke elmondta: nem lesznek kíméletesek, egyetért a Bizottság a megfogalmazott aggályokkal. Elmondta, meg kell vizsgálni, a civil szervezetekre kivetett különadó megfelel-e az EU-s jognak.

Orbán: a jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek

Önök most nem egy kormányt, hanem egy országot és népet fognak elítélni - mondta beszédében Orbán Viktor. A magyar kormányfő kijelentését követően egyszerre hangzott taps és nemtetszés kifejezése a teremben.

Beszédében Európa védelmét emlegette, majd azt mondta, azok vádolják Magyarországot, akik "örökül kapták a demokráciát". Mint fogalmazott, a magyarok számára a szabadság és demokrácia, a függetlenség és Európa "becsület kérdése".

A jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek, visszaél a hatalommal, az elfogadás módja sérti a szerződést - emelte ki, hozzátéve, súlyos felelősséggel jár, hogy "egy népet ki akarnak rekeszteni a döntésből". "Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk" - mondta, mire a teremben többen felnevettek.

Orbán szerint ugyanakkor ők az EP legsikeresebb pártja, ellenfeleik pedig nem örvendenek, de nem kellene bosszút állniuk, mert ez "nem tisztességes és nem európai". Szerinte a jelentés megfelelő tényfeltárás nélkül született meg, súlyos tévedésekkel van tele, erről minden képviselő kapott egy 108 oldalas dokumentumot. Beszélt arról, hogy megvédték Európát a migránsoktól - itt szintén többen tapsoltak. Azt mondta, Magyarország nem lesz bevándorlóország, szerinte a "migránspárti erők" támadják őket, de nem engednek a zsarolásnak.

Weber: este döntünk a Fideszről

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke feltette a kérdést: miért van a CEU kritikus helyzetben, hogy nem adhat ki amerikai diplomát, és mi a probléma a civiltársadalommal. Azt is elmondta, este dönt a képviselőcsoport arról: támogatja vagy sem a Fideszt.

Azt mondta: ha általánosságban kijelentjük azt, hogy félni kell a muszlimoktól, akkor a dzsihadisták útjára lépünk.

Udo Bullmann, a baloldali frakció vezetője arra emlékeztetett, a vita éppen a magyarok jogainak védelméért van. Szerinte ugyanakkor az EU-n belül a magyarországi a legkorruptabb rendszer, elég az OLAF jelentéseit olvasni.

Ryszard Antony Legutko, a lengyel euroszkeptikus PiS képviselője szerint semmi probléma nincs a CEU-hoz való hozzáállással, ugyanakkor egy ilyen jelentés erősíteni fogja az otthoni támogatását Orbánnak. Azt is mondta, nem vették figyelembe a jelentés írásakor a kormánytól kapott információkat.

Verhofstadt: állítsák le ezt a rémálmot

Nem fogok olyan messzire menni, mint John McCain amerikai szenátor, aki fasisztának nevezte Önt - mondta Guy Verhofstadt képviselő, hozzátéve: ma Magyarország nem csatlakozhatna az Európai Unióhoz.

Kihangsúlyozta: Orbán nem Magyarország, Magyarország jóval több, mint ő. Azt mondta, az európai projektről van szó, Orbán és Salvini ennek a projektnek a tönkretételéről beszél nyíltan. Arra kérte a Néppárt képviselőit, "állítsák le ezt a rémálmot".

Philippe Lamberts, a Zöldek frakcióvezetője szerint kérdés, hogy amennyiben Orbán keresztény, miért nem táplálja a menedékkérőket? Marie-Christine Vergiat Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselője elmondta, a szerdai szavazás mindent eldönt majd.

Farage: csatlakozzon a brexit-klubhoz, szeretni fogja

Nigel Farage brit EP-képviselő szerint Orbán az, aki végre védi a nemzetét, miközben éppen meg nem szavazott tisztségviselők akarják kioktatni őt a demokráciáról. Szerinte Orbán az, aki fellép Sorossal szemben, és sajnálatos, hogy mind nem jártak el így. "Jöjjön, csatlakozzon a brexit-klubhoz, szeretni fogja".

Nicolas Bay, a francia Nemzeti Front képviselője szerint Magyarországon véleményszabadság van és az igazságszolgáltatás is működik. Morvai Krisztina EP-képviselő úgy fogalmazott, megakadályozták a migrációt, megvédték saját határaikat és Európáét, védik a keresztény gyökereket. Szájer József fideszes EP-képviselő szerint hazugság, hogy Magyarország veszélyezteti a jogállamot, hiszen a jogállam az, amikor nem egyes emberek vagy csoportok önkénye, hanem a jog az úr.

Weidenholzer: nincs illiberális demokrácia

Josef Weidenholzer EP-képviselő kiemelte: az unió alapját támadják, a Sargentini-jelentést egyértelműen elfogadta a legtöbb szakbizottság. Nincs illiberális demokrácia, inkább az 1990 előtti népi demokráciákhoz hasonlít, amit Orbán épít.

Marek Jurek lengyel EP-képviselő szerint az a kérdés, hogy ez Macron vagy Orbán Európája. Sophie in 't Veld holland képviselő azt mondta, a jelentés pontos képet ad a helyzetről. Az ő szavazói azt kérdik, miért kell nekik betartani a szabályokat és adni pénzt Orbánnak Európa tönkretételére, ha Orbán sem tartja be a szabályokat?

Romeo Franz németországi képviselő a magyarországi romaellenességet és szegregációt említette felszólalásában, Malin Björk svéd képviselő arról beszélt, autoritárius államot épít Orbán, amely veszélyes a demokráciára és az emberekre nézve.

Az EP nem bíróságként kell működjön

Jörg Meuthen német képviselő  AfD-s képviselő szerint nem szabad Orbánnak hagynia, hogy a jó útról letérítsék. Auke Zijlstra holland képviselő szerint antidemokratikus támadás a jelentés, az EP nem bíróságként kell működjön. Balczó Zoltán jobbikos EP-képviselő úgy fogalmazott, a migráció megállításáért elismerés járt volna, a jelentésben rágalom, ami rasszizmusra, antiszemitizmusra vonatkozik. A szankció egy egész országot sújtana, nem egy kormányt, tette hozzá.

Trumpi homály, putyini sötétség

Meg kell védenünk az európai utat, a jogállamot - mondta Roberto Metsola máltai képviselő. Európát a trumpi árnyékok és putyini sötétség közötti világként látja, tette hozzá.

Branislav Škripek szlovák képviselő szerint egyesek azt akarják, Brüsszel rossz irányába haladjon Magyarország. Ezzel szemben Eva Joly francia képviselő szerint med akarják védeni a magyarokat attól, hogy az autokraták áldozatai legyenek, Orbán pedig nem a saját országát szolgálja.

Ujhelyi: ön kettéosztotta a magyar társadalmat

Ön hazudik itt a képviselőknek és itthon - fogalmazott Ujhelyi István MPSZ-s képviselő, hozzátéve: azt a rezsimet akarja megvédeni Orbán, amit "épített közösen az oligarcháival". Kettéosztotta a magyar társadalmat, jókra és rosszakra osztotta a magyarokat azzal, hogy "elvette a kokárdát" az emberektől. Ujhelyi felmutatott egy kokárdát, amelyet szimbolikusan visszavett.

Jussi Halla-aho finn képviselő szerint európai értékekké váltak a multikulturalizmus és liberalizmus, "legalábbis ebben a házban". Aymeric Chauprade francia képviselő megdícsérte Orbánt, aki szembeszáll "Davossal és Sorossal".

Gál: tiltakoznak szervezetek és állampolgárok

Gál Kinga fideszes képviselő azt mondta, civi szervezetek és állampolgárok tiltakoznak a jelentés ellen, "külföldről pénzelt NGO-k valótlanságára alapoz" a szöveg. Szerinte a cél megbüntetni a magyar kormányt a migrációs politikája miatt és megosztani a Néppártot.

Cécile Kashetu Kyenge olasz képviselő úgy fogalmazott: a magyarok megérdemlik a tiszteletet, de Magyarország jogokat sért. Be kell látni, hogy ami ott történik, lemásolható bármelyik európai országban, ez pedig veszélyes.

Macovei: nem lehet sokáig manipulálni egy nemzetet

Monica Macovei román képviselő: nem lehet sokáig manipulálni egy nemzetet. "Véget kell vetni ennek: ha Budapestről van szó, akkor azt látjuk, hogy a moszkvai gyakorlatot veszi át egyre inkább Orbán" - fogalmazott Macovei. Szerinte az a 35 ügy, amelyben kénytelenek voltak eljárni, azt mutatja, hogy szaporodnak a jogellenes és európai pénzeket elsajátító gyakorlatok.

Frank Engel azzal viccelődött, hogy Orbán azt írta Facebookon, Brüsszelbe utazik, holott Strasbourgban van. De mivel Brüsszel az ellenség, mindegy számára, hogy hol van. Ő nagyon unja, hogy évente 5 milliárd euró elmegy azért, hogy néhány ember gazdag legyen Orbán körül.

Iratxe García Pérez spanyol képviselő arról beszélt, a társadalmi nemek tudományának oktatását is betiltják az egyetemen, pedig ez fontos eszköz a társadalom jobbítására. Orbán a magyar népet tartja pajzsként maga elé - tette hozzá.

Anders Primdahl Vistisen dán képviselő szerint az európaiak meg fogják kérdőjelezni a folyamatot, ha sok országgal szemben indul eljárás. Bízni kell a magyar emberek döntésében - tette hozzá. Sean Kelly ír néppárti képviselő a migránsellenes poszterek és a sajtószabadság korlátozása miatt aggódott, és feltette a kérdést, hogy van-e helye a pártcsaládban helye a Fidesznek.

Peter Lundgren képviselő azt mondta, ijesztő azt látni, hogyan viselkednek demokratikusan megválasztott képviselőkkel szemben. A jelentésről azt mondta, egyszerűen összeollózott szöveg, Magyarországot akarják korlátozni.

Járóka: fájdalmas az, hogy látom önöket megvezetve

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő azt mondta, romaügyekben jogvédősködött, a CEU-n tanult, sokat dolgozott, hogy a Fidesz lehetőséget adjon neki mint cigány nőnek, ezért fájdalmas az, hogy "megvezetve" látja a képviselőket.

Nidermüller Péter DK-s képviselő szerint ugyanakkor a baj az, hogy mind hazaárulónak nevezik az ellenzéket. "Ennek a jelentésnek az a célja, hogy Magyarországot visszahozzuk az európai családba" - fogalmazott.

Anna Maria Corazza Bildt svéd képviselő kiemelte: a demokrácia többről szól, mint választások megnyeréséről. A retorika és a valóság tagadása ugyanakkor nem segít az előrejutásban - mondta. Az illiberális és a demokrácia szó kizárják egymást - fogalmazott Juan Fernando López Aguilar spanyol képviselő, aki szerint amióta kétharmados többsége van, Orbán úgy érzi, bármit megtehet, a migrációra hivatkozva építi le a polgárok jogait.

Kósa: nem kérnek a kioktatásból a magyarok

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő azt fogalmazta meg jelbeszédben: már évekkel ezelőtt boszorkányüldözést emlegetett. A magyarok kiállnak a kereszténydemokrata gyökerek mellett és nem kérnek az illegális bevándorlásból. Kioktatást sem kérnek - üzente.

Patrizia Toia olasz képviselő szerint az EU mindig a szolidaritás talaján fog állni, és ha Orbán egyszer bíróság elé kerül, az független lesz, azaz az EU kiáll Orbánért is.

Anna Záborská szlovák képviselőt a korrupciós vádak nyugtalanítják, szerinte a hetedik cikkely szerinti eljárás indítása nem fogja megoldani ezt a problémát. Szerinte a jelentés "visszaélés".

Boni: konspirációs elméleteket állítanak fel

Michał Boni lengyel képviselő azt mondta, az EU közös jövőjét keresik, miközben Orbán fenyegeti a szabadságot, üldözik a civil szervezeteket és "egyeseket kipécéznek", konspirációs elméleteket állítanak fel az ellenségekről.

Milan Zver szlovén képviselő példákat hozott fel más tagállamok "vétkeire", szerinte furcsa, hogy Sargentini meg van győződve az igazáról, pedig csak egy napot volt Magyarországon.

Maria Grapini román EP-képviselő azt mondta: szeretné azt látni, hogy egyszer Temesváron a magyar barátai majd azt látják, Európa értük van és a szabályokat betartja a magyar miniszterelnök is. A magyarokat bünteti a politikájával Orbán - fogalmazott.

Orbán: az antiszemitizmus Közép-Európában csökken

Orbán Viktor második felszólalásában azt mondta, az a baj a "saját hazájuk ellen" szavazó magyar képviselőkkel, hogy "jobban gyűlölik őt, mint amennyire szeretik a hazájukat".

A CEU-ról azt mondta, a bajor szabályok szigorúbbak a magyarnál, ugyanakkor az egyetem honlapján az áll, a CEU működése a jövőben is biztosított. Az antiszemitizmus Közép-Európában csökken, nyugaton pedig nő - mondta. Szerinte Brüsszelből pénzelnek Izrael-ellenes szervezeteket, ez pedig antiszemitizmus.

Timmermans: nem lehet a demokráciára hivatkozva megszegni a szabályokat

Timmermans azt mondta, nem lehet a demokráciára hivatkozva megszegni a szabályokat. Párbeszédre van szükség, de a magyar kormányt bíróság elé idézik, ha megszegi a szabályokat - fogalmazott.

"Amikor bíráljuk a magyar kormányt, akkor nagyon pontosan tesszük ezt" - fogalmazott, kiemelve: nem egy nemzetet ítélnek el, az ilyesmi "a gyávák mellébeszélése és menedéke".

Sargentini: Románia is napirendre kerülhet

Sargentini arról beszélt, minden tagállamban foglalkoztak jogállami kérdésekkel, Románia is napirendre kerülhet, Szlovákiába is ellátogat a LIBE jövő héten. De attól, hogy másokkal is problémák vannak, Magyarországgal is foglalkozni kell - mondta.

Arra kérte a képviselőket, szavazzák meg a jelentést. A Sargentini-jelentésről szerda délben szavaz az Európai Parlament. Amennyiben elfogadják, elindulhat az EU-szerződés 7-es cikkelyének élesítése, amelynek eredményeképpen Magyarországot akár a szavazati jogától is megfoszthatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?