A hidegháború óta ez lesz a legnagyobb orosz hadgyakorlat

A hidegháború óta nem szerveztek akkor a hadgyakorlatot, amelyre az oroszok készülnek – kínai támogatással.

A Financial Times azt írja: több száz orosz és kínai tank, harci helikopter és repülőgép, illetve 300 ezer katona vesz részt azon a hétnapos, csisztopoli háborús gyakorlaton, amelyet 1981 óta szerveznek.

Ez az esemény nemcsak a legnagyobb lesz a hidegháború óta, hanem első ízben működnek együtt a volt szovjetuniós határokon kívüli országgal. Éppen ezért a lap figyelmeztet: a Moszkva és Peking közötti együttműködés átírhatja a régió geopolitikáját.

Amíg a gyakorlatok tartanak, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök tárgyalásokat folytatnak Vlagyivosztokban, közösen Abe Sinzó japán és Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnökkel.

A Financial Times emlékeztet: a közös hadgyakorlatra éppen akkor kerül sor, amikor nem tudni, merre halad tovább az USA védelmi szerepe és Észak-Korea nukleáris programjának sorsa.

A Business Insider azt írja, a NATO kritizálta a hadgyakorlatot, mondván, beleillik abba a mintába, amelyet egy ideje már érzékelünk: az orosz fél egyre határozottabb és jelentősen növeli védelmi költségvetését és katonai jelenlétét. Moszkva ugyanakkor tagadja, hogy egy nagyméretű konfliktusra készülnének.

Kapcsolódók

Kimaradt?