Oroszország: felszámolta a tüntetéseket a rendőrség

Estig 839 ember vettek őrizetbe az OVD-Info civil szervezet szerint.

Oroszország több mint 80 városában tüntettek a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen. A legtöbb helyen a megmozdulásokat nem engedélyezték. A leggyakoribb indoklás szerint a tiltakozások egybeestek a regionális és önkormányzati választásokkal, illetve a kampánycsenddel. A hatóságok mindössze négy településen – Kurgánban, Csebokszáriban, Kirovban és Bereznyikiben – engedélyezték egyértelműen a megmozdulásokat.

A rendőrség több helyen erőszakkal akadályozta meg megmozdulásokat, és 33 városban őrizetbe vették a tüntetőket. A OVD-Info szerint legtöbbet, 354 embert, Szentpéterváron állították elő. A városban a tüntetést előbb engedélyezték, majd betiltották. Az Interax a belügyminisztériumra azt írta, hogy Szentpéterváron mintegy száz tüntetőt vettek őrizetbe, Moszkvából pedig néhányat.

További fotók itt tekinthetők meg a tüntetésekről.

A fővárosban a rendőrség fémkordonnal zárta el ez útjukat és többeket kiemelt a tömegből. A tüntetések előestéjén többtucatnyi szervezőt vettek őrizetbe Alekszej Navalnij ellenzéki politikus követői közül. Maga Navalnij augusztus 25. óta 30 napos ún. adminisztratív elzárását tölti.

A nyugdíjreform enyhített tervezete szerint az öregségi nyugdíjkorhatárt a következő években fokozatosan öt évvel emelik meg a nőknél 60, a férfiaknál pedig 65 évre. Az intézkedés elégedetlenség fogadta, hiszen a Világbank statisztikája szerint a férfiak 43 százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort. Oroszországban az átlagos várható élettartam a férfiaknál 66, a nőknél 77 év.

Címlapi illusztrációnk forrása: Valentin Egorshin

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?