Megkéselték a brazil elnökjelöltet egy kampányeseményen

Rengeteg vért vesztett és ezért életveszélyes állapotban került a kórházba a megkéselt Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnökjelölt – közölték az orvosai, miután hosszadalmas, de sikeres műtéttel sikerült stabilizálniuk a politikus állapotát.

A támadás csütörtökön érte Bolsonarót Juiz de Fora városában tartott kampányrendezvényén. A rendőrség közlése szerint elfogták a késelőt.

A politikus állapotáról ellentmondásosak voltak az első információk. Fia, Flavio Twitter-üzenete szerint csak könnyebb, felületi volt a seb, más források szerint viszont igen súlyos, mert a késszúrás Bolsonaro máját is érte. Az utóbbit erősítették meg azután az orvosok hozzátéve, hogy a politikus tüdeje és bélrendszere is roncsolódott. Értékelésük szerint két hónapba is beletelhet, amíg teljesen felépül.

Brazíliában október 7-én elnökválasztást tartanak, továbbá megválasztják a parlamentet és a szövetségi tagállamok kormányzóit is. A választási kampány augusztus 15-én kezdődött.

Bolsonaro közel három évtizede politizál a brazil kongresszusban. A törvényes rend erősítésével kampányol, ennek során ismételten követelte, hogy a brazil rendőrség belátása szerint végezhessen kábítószercsempészekkel és más bűnözőkkel. Emellett nyíltan dicsérte az egykori katonai diktatúrát Brazíliában.

Bolsonaro ellen a brazil legfelsőbb bíróságon eljárás folyik egy beszéde miatt, amelyben az ügyészség szerint gyűlöletre és nemi erőszakra uszított. Ennek ellenére az IBOPE közvéleménykutató-intézet legfrissebb felmérése szerint Bolsonarónak jó esélye van arra, hogy megnyerje az elnökválasztás első fordulóját, ám nagy valószínűséggel elveszíti a másodikat.

Címlapi illusztrációnk forrása: AFP

Kapcsolódók

Kimaradt?