Vizsgálat indult egy flamand ifjúsági mozgalom ellen Belgiumban

Vizsgálatot indítottak a Schild & Vrienden (Pajzs és barátok) nevű flamand  bevándorlásellenes ifjúsági mozgalom ellen csütörtökön Belgiumban, miután egy helyi tévécsatorna bemutatta a szervezet tagjai által írt rasszista, szexista és antiszemita megjegyzéseket.

A VRT flamand közszolgálati televízió előző napi riportjában olyan internetes üzenetváltásokat mutattak be, melyekben a szervezet egyes tagjai „elfogadhatatlan” kijelentéseket tettek, illetve horogkeresztes és a feketéket állatokhoz hasonlító képeket osztottak meg.

A műsor szerint az eredetileg a Genti Egyetemen szerveződött Schild & Vriendenben „fajok háborújáról” beszélnek és arról, hogy készen kell állni akár erőszakkal is megállítani a bevándorlás jelentette fenyegetést.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter csütörtök délután bejelentette, hogy a vádhatóság vizsgálatot indított az ügyben. A Genti Egyetem pedig felfüggesztette a mozgalom alapítóját, Dries Van Langenhove-t, fegyelmi eljárást indítva ellene. Mint kiderült, a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) ifjúsági szervezetének mintegy húsz tagja bizonyos szinten benne van a Schild & Vriendenben is. Bart De Wever, az N-VA elnöke megdöbbenésének adott hangot, s arról számolt be, hogy meg fogják vizsgálni az érintettek kizárásának kérdését. Hozzátette: "nincs helye a pártban a szélsőségességnek és az ilyen gyomorforgató kijelentéseknek".

„Ez nem az én Flandriám” - közölte Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár, akiről korábban közös fényképek készültek a mozgalom tagjaival.

Van Langenhove ugyanakkor puszta vádaskodásnak nevezte a tévéműsorban megfogalmazott állításokat, és visszautasította a rasszizmus és az antiszemitizmus vádjait. A szervezet nemrég azzal került be a hírekbe, hogy tagjai megzavartak egy, a migrációs helyzet humánusabb kezeléséért meghirdetett demonstrációt Gentben.

A mozgalom augusztus elején olyan videót közölt a Facebookon, amelyen Dries Van Langenhove beszélget Orbán Viktor kormányfővel a tusnádfürdői szabadegyetemen.

Kimaradt?