Negatív rekordot döntött Macron, nyakában a szélsőjobb

A szélsőjobboldal jár a legjobban azzal, hogy Emmanuel Macron népszerűsége negatív rekordot döntött.

A YouGov szeptemberi felmérése szerint mindössze 23 százalék tartja pozitívnak Macron elnökségét, de már az előző hónapban is 27 százalékon állt.

Ennek több oka is van: a The Independent megemlíti ezek között Macron neoliberális politikáját, amely miatt "a gazdagok elnökének" nevezik, de az elitista attitűd sem szimpatikus a választóknak. Az elmúlt hónapokban számos tüntetés és sztrájk zajlott Macron törekvéseivel szemben, amelyek a dolgozók jogait csorbították volna.

Macron mélyrepülése ráadásul a szélsőjobboldalnak kedvez: a Marine Le Pen vezette alakulat – amely már nem a Nemzeti Front nevet viseli, hanem a Nemzeti Összefogást (Rassemblement National) – erősödött meg, és a mérések szerint megközelíti Macron Előre! (En Marche!) pártját.

Ez azt jelenti, hogy a szavazóknak csupán ötöde választaná az elnök alakulatát, a szélsőjobboldal pedig 17 százalékon áll. A konzervatív Republikánus Párt (Les Républicains) 15 százalékot kapna, a Mélenchon-féle baloldali Engedetlen Franciaország (La France insoumise) pedig 14-et. Az is igaz, hogy a szélsőjobboldali párt távol van attól, amit 2014-ben az EP-választásokon szerzett – akkor ugyanis 25 százalékot sikerült megszerezniük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?