Újabb katasztrófa sújtotta Japánt a tájfun után


-A A+

Nagy erejű földrengés rázta meg csütörtök hajnalban Japán legészakibb nagy szigetét, Hokkaidót: a rengés okozta földcsuszamlásokban sajtóértesülések szerint nyolcan meghaltak, több mint harmincan eltűntek – a japán híradások 120-ra teszik a sérültek számát.

A rengés miatt megszakadt a hárommillió hokkaidói háztartás szinte mindegyikének áramellátása, és egy atomerőmű hűtését átmenetileg tartalék generátorokkal kell biztosítani. A helyi idő szerint hajnali 3 óra 8 perckor történt, 6,7-es erősségű földrengés epicentruma Tomakomai városától keletre volt, fészke pedig mintegy 40 kilométeres mélységben – jelentette a japán meteorológiai intézet.

Szökőárriasztást nem kellett kiadni. A földmozgás megrázta Hokkaidó prefektúra székhelyét, az 1,9 millió lakosú Szapporót is.A szigeten minden vonatközlekedés leállt, nem jár a szuperexpressz és az összes helyi érdekű vasút. A vasúttársaság közölte, hogy az áramszünet miatt nem tudják frissíteni tájékoztató oldalaikat a közösségi médiában. A vidéki Acuma városban hatalmas földcsuszamlás történt egy hosszú hegygerinc mentén, a hegyoldalban álló számos házat temetve maga alá. A prefektúra kormányzata és a katasztrófaelhárítók arról számoltak be, hogy és Acumában 32 embert eltűntként tartanak számon.

A kormány válságközpontot állít fel

A természeti csapás hírére hajnali 6 óra előtt hivatalába érkező Abe Sindzó miniszterelnök újságíróknak azt mondta, hogy kormánya válságközpontot állít fel a mentési és segélyezési munkálatok összehangolására. Szuga Josihide, a kormány főtitkára egy sajtóértekezleten elmondta, hogy eltűnt emberekről és épületek összeomlásáról szóló telefonhívások százait kapták. Szuga azt mondta, hogy az illetékesek mindent megtesznek az esetleges áldozatok felkutatásáért és mentéséért. Hokkaidó kormányzójának kérésére az önvédelmi erők (a hadsereg) 25 ezer katonáját a mentési munkálatokra vezénylik.

Az ország nukleáris felügyelő hatósága közölte, hogy a Tomari atomerőmű három reaktorának hálózati áramellátása leállt, a reaktorok és a kiégett fűtőelemek hűtését azonban átmenetileg tartalék generátorokkal biztosítják. Leállították az észak-japán sziget energiaellátásának felét adó széntüzelésű erőművét is – ezt Szeko Hirosige ipari miniszter közölte. A Hokkaido Electric Power (HEP) nevű áramszolgáltató és üzemeltető arról számolt be, hogy minden széntüzelésű erőművüket leállítottak közvetlenül a földrengést követően. Mintegy 2,95 millió ember maradt áram nélkül.
EZT OLVASTA MÁR?

X